ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия проведе изпитания на крилата ракета с неограничен периметър на действие SSC-X-9 Skyfall

09.02.2019

Руското министерство на отбраната проведе поредното, тринадесето изпитание за крилатата ракета с неограничен обхват с малка супермощна ядрена енергийна установка „Буревестник“, съобщава  The Diplomat, позовавайки се на източници в правителството на САЩ.

 

Според данните, публикувани от изданието, последните тестове на руска крилатна ракета със свръхмощна ядрена енергийна утановка са проведени на 29 януари тази година на полигона Капустин Яр в Астраханската област и се считат за „частично успешни“.

Терминът „частично успешни“ е приложен към тестовете поради продължаването на работата по ракетата, а не във връзка с някакъв провал в изпитанията.
В публикацията няма подробности за тестовете, но продължаването на им идва да покаже, че ракетата ще бъде приета в експлоатация не по-рано от 2020 година.

Изданието съобщава, че ракетата, която получи името SSC-X-9 Skyfall на НАТО („падаща от небето“, руската интерпретация – „разтваряне на небето“), е била преди това тествана през февруари 2018 г. и дори по-рано през ноември 2017 година.

Кайл Мизоками, наблюдател на американското списание Popular Mechanics, съобщи за тестването на руската ракета.
В статията си той предупреждава, че ако тази ракета бъде приета на въоръжение, Русия ще получи безспорно предимство пред Съединените щати, тъй като „Буревестник” ще може спокойно да заобиколи американската система за противоракетна отбрана (ПРО) и да нанася удари по стратегически обекти.

Мизоки е убеден, че ракетата с ядрена енергийна установка, за разлика от обикновените междуконтинентални балистични ракети, може в пътя си към целта да използва всякакви маршрути недостъпни за  конвенционалните ракети, а това от своя страна ще принуди Съединените щати да харчат огромни пари за създаването на скъпи системи за противоракетна отбрана.

Относно създаването на „нисколетяща незабележима крилата ракета, носеща ядрена бойна глава, с практически неограничена далекобойност, непредсказуема траектория на полета и възможност за заобикаляне на зоните за прехващане, която е неуязвими за всички съществуващи и бъдещи системи за противоракетна и противовъздушна отбрана“, заяви руският президент Владимир Путин през март 2018 година.

https://topwar.ru/153701-smi-rossija-provela-ispytanija-rakety-neogranichennoj-dalnosti-ssc-x-9-skyfall.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари