ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Горивната компания на Росатом «ТВЭЛ» ще доставя горивни таблетки за АЕЦ Тарапур в Индия

31.01.2019

АО «ТВЭЛ» и Департаментът за атомната енергия към правителството на Индия подписаха договор за доставка на уранови горивни таблетки за енергийните блокове на индийската АЕЦ „Тарапур” с реактори тип „BWR” (кипящ водно-воден реактор).

 

 

В рамките на договора, през 2019 година руската страна ще достави на Индия няколко десетки тона таблетки от уранов диоксид, произведени от Машиностроителния завод (ПАО «МСЗ»; град Електростал, Московска област).
Следващият етап от производството на ядрено гориво – фабрикацията на горивни касети (топлоотделящи сборки – ТВС) – ще бъде извършен в индийския Национален горивен комплекс в Хайдерабад, щат Telengana.

Горивната таблетка е ключов компонент на ядреното гориво, която представлява пресован прах от уранов диоксид, обогатен по изотопа U235. Такива таблетки, с които са оборудвани с топлоотделящите елементи – твелове, се произвеждат в предприятията на ядрено-горивния цикъл за производство на горивни касети.

„Горивна компания на Росатом «ТВЭЛ» вече успешно е изпълнила няколко подобни договора за износ на горивни таблетки в Индия, включително за реактори с тежка вода PHWR.
Фактът, че индийската страна внася от Русия не суровини, а готови компоненти за ядрено гориво за различни реактори с чуждестранен дизаин, показва високата степен на доверие между нас, както и конкурентоспособността на руското предложение от техническа и търговска гледна точка”, заяви старшият вицепрезидент по търговския и международен бизнес на АО «ТВЭЛ» Олег Григориев.

За справка

АЕЦ „Тарапур” в щата Махаращра е първата атомна електроцентрала в Индия, пусната в експлоатация през 1969 година. Понастоящем АЕЦ се състои от два енергоблока с реактори BWR и инсталирана електрическа мощност по 150 MW всяки) и два блока по 490 MW всяки с тежководни PHWR реактори.

На индийския пазар, АО «ТВЭЛ» осъщесвява и комплектни доставки на ядрено гориво, произвеждано от Новосибирския завод за химически концентрати (ПАО «НЗХК») за двата действащи енергоблока на АЕЦ „Куданкулам“ с руски реактори ВВЭР-1000 по дългосрочен договор с Индийската корпорация за атомна енергия Nuclear Power Corporation of India Limited).

Подробности на: https://www.tvel.ru/presscentre/news/15e13d00489495a19d07bdfd9e0309d0

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари