ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ обсъжда в Египет изграждането на първата в страната АЕЦ

28.01.2019

Делегация от експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обсъжда в Египет проект за изграждане на първата атомна електроцентрала в эд-Дабаа, нейната безопасност и бъдещите планове на Кайро за развитие на мирната ядрена енергия. За това съобщи РИА Новости , позовавайки се на официалния представител на Министерството на електроенергетиката и ВЕИ на Египет Айман Хамза.

„Посещението на делегацията на МААЕ се провежда в рамките на съвместна координация с Египет в областта на мирното използване на ядрената енергия“, заяви източникът на агенцията.
Той обясни, че пристигането на експертите на МААЕ е „важна подготвителна стъпка за получаване на необходимите технически разрешителни за започване на строителството на централата и запознаване на агенцията с предварителния доклад за безопасност – PSAR (Preliminary Safety Analysis Report)“.

Хамза добави, че релизацията на проекта върви по график. „Изграждането на подготвителната инфраструктура е завършено. Очаква се строителството на енергоблоковете да започне през втората половина на 2020 г. след получаване на всички лицензи“, заяви представителят на Министерството на енергетиката на Египет.

В същото време, според египетския вестник Al-Bawaba, делегацията на МААЕ обсъжда в Египет, включително документация за приемането на площадката за изграждане на al-Dabaa от гледна точка на нейната екологична безопасност и съответствие с международните изисквания.
Според заместник-началника на Националната служба за ядрен и радиационен контрол Абу Бакр Рамадан, който се цитира в публикацията, всички извършени проучвания „потвърдиха, че площадката на ел-Дабаа е 100% подходяща“.

Посещението на делегацията, която се състои от петима експерти на МААЕ, ще продължи до края на януари. Очаква се експертите да подготвят доклад за представянето му пред Съвета на МААЕ.

За справка

Атомната електроцентрала в района ед-Дабаа ще се състои от четири блока по 1200 MW всеки. На тях ще бъдат експлоатирани модерните руски ядрени реактори VVER-1200 поколение „3+“, съответстващи на най-високите, така наречените следфукушимски стандарти за безопасност.
Предвижда се първият блок на атомната електроцентрала да бъде пуснат в експлоатация през 2026 година.

Проектът стартира през декември 2017 г., когато в Кайро бяха подписани актове за влизане в сила на търговските договори за изграждането на тази атомна електроцентрала. Общият обем на договорите (около 60 милиарда долара) е рекорд в историята на световната ядрена индустрия.

Източник: https://www.trend.az/world/arab/3011174.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари