ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ECAT подготвят света за “новата енергетика”

29.05.2012

Енергогенераторът, създаден от скандално известния изобретател Андреа Росси, очаква получаването на лиценз и началото на търговското разпространение под марката ECAT.

Както съобщават разработчиците на технологията ECAT, първият LENR-генератор за домашно ползване ще бъде достъпен още през 2012-2013 година след преминаване на етапа на сертификация.

Вероятно това ще бъде компактен (с размерите на два принтера) блок с мощност около 10 kW, достатъчен за снабдяване на едно жилище с евтина топлина.

Отначало Андреа Росси нарече своята технология студен ядрен синтез, при който за гориво се използва никел. Заради това “звучно” название много учени счетоха Росси за шарлатанин, понеже засега отношението към студения ядрен синтез е скептично.

Всъщност технологията е нискоенергийна ядрена реакция (LENR), в която никелът се свързва с водород и трансмутира в мед. Този екзотермичен (с отделяне на топлина) ядрен процес освобождава енергия около 10 MeV, което е много пъти повече от енергията при изгарянето на водорода – 1,5 eV. С други думи технологията ECAT позволява да се произвежда милион пъти повече енергия в сравнение с най-ефективните химични процеси.

Широкото разпространение на никела в земната кора може да направи ECAT един от най евтините енергийни източници, който, освен това, не замърсява околната среда.

Според изявление на Андреа Росси, един генератор с мощност 1 MW вече работи в един американски военен обект, без да уточнява кой точно.

На снимката този генератор изглежда, като набор от 52 неголеми модула (аналогични на бъдещия “домашен”), подредени в стандартен транспортен контейнер. Тази установка струва 1,5 милиона долара и има срок за експлоатация до 30 години. 

За сравнение дизел-генератор с аналогична мощност струва около 1 милион долара, срока за експлоатация е няколко пъти по-малък, има много по-голям шум в сравнение с 50 dB на ECAT.

Установката работи с неголямо количество никелов прах и водород под налягане 15 bar.

Нека не забравяме, че става дума за производството на топлинна енергия (гореща вода или пара), която в последствие може да се използва за отопление или за производството на електроенергия.

За първи път прототипът с мощност 10 kW беше показан в началото на 2011 година и предизвика истински фурор. През февруари, пред голямо количество свидетели, беше показан усъвършенстван вариант с топлинна мощност 15 kW на базата на синтез никел/водород. Тогава резултатите бяха повече от скромни, като температурата на водата се увеличаваше с 15-20 oC. Според неговите изчисления за 18 часа генераторът е произвел 972 MJ енергия, използвайки неголямо количество никелов нанопрах, водород и някакъв секретен катализатор, пише Сnews.

Според учените от NASA, реакцията LENR, на принципа на която работи генераторът на Росси, съдейки по всичко е по-скоро явление, свързано с резонанс на водорода в/на металната решетка. Те също отбелязват големите перспективи за реакцията LENR, която използва за гориво никел/водород.

Във всички случаи, излизането на технологията ECAT на пазара ще постави всичко на мястото си и ще даде отговор на въпроса: Намерен ли е накрая изход от глобалната “енергийна задънена улица”.

Източник:http://rnd.cnews.ru/tech/news/top/index_science.shtml?2012/05/24/490595

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари