ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Теменужка Петкова – до края на февруари тръгва процедурата за избор на потенциален инвеститор на АЕЦ „Белене”

15.01.2019

Вчера, в сутрешния блок на БНТ, министър Петкова, наред с другите теми, даде и малко светлина около развитието на проекта за АЕЦ „Белене”.

 

Теменужка Петкова потвърди, че има интерес към проекта, но трябва да се провери колко реален е той.
Засега четири компании са демонстрирали интерес сред които ярко се открояват Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидро-атомна енергийна корпорация.
Другите две компании „Фраматом” и „Дженерал Електрик” имат интерес да участват в проекта само като доставчици на оборудване.

Най-реален е шансът на китайците, които имат вече богат, повече от 10 годишен опит, с руските реактори ВВЕР-1000 на изградените и действащи блокове на АЕЦ „Тянван”.
Ядреният остров на тези блокове е почти еднакъв с проекта за Белене, като се има предвид произведеното и доставено оборудване на площадката.

Корейците, въпреки че в последните години демонстрираха значителен експортен потенциал, нямат никакъв опит с руското оборудване за ВВЕР-1000. Но шансовете им за турбинния остров и спомагателното оборудване са съвсем реални.

Така че реализирането на проекта без прякото (може и нефинансово) участие на Росатом е невъзможно.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари