ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-скъпата електроенергия в региона е румънската – Молдова е в стрес

09.01.2019

Според румънските СМИ – причината е в недостига на инвестиции.

 

„В момента Румъния има най-скъпата електроенергия в региона, като се има предвид текущата пазарна стойност, особено вчера, когато въпреки работата на вятърните генератори, вътрешното потребление беше покрито само от вноса“, казват местните публикации.
Местното потребление на енергия дълго време бе източник на гордост, но в средата на зимата само 41% от наличната енергия е на разположение на жителите на съседната страна, което поставя под въпрос енергийната независимост на Румъния.

Това може да е неприятна изненада за жителите на Молдова, тъй като тази есен беше обявен търг за първия етап от проекта за свързване на електрическите мрежи на Молдова и Румъния с обща стойност 270 милиона евро.

Министерството на икономиката и инфраструктурата (на Молдова – б.р.) отбелязва, че взаимосвързаността на енергийните системи на Молдова и Румъния е от решаващо значение за диверсифициране на източника на електроснабдяване, която сега зависи до голяма степен от доставките на електроенергия от Молдоваска ГРЕС в Приднестровието, както и от вноса на електроенергия от Украйна.
Разбира се, това е изключително важно за енергийния пазар на републиката, но може да се случи, че вместо очакваното намаляване на цената на електроенергията, тя да става все по-скъпа.

Към днешна дата максималната цена за продадената електроенергия в Румъния е достигнала около 120 евро за MWh, а средната цена е почти 79 евро за MWh.

В същото време, според договора, сключен миналата година с украинската компания «ДТЭК Трейдинг» от Павлодар, Молдова e купувала електроенергия по най-добрата цена – 49,9 долара за MWh.

Подробности на: http://bloknot-moldova.md/news/samaya-dorogaya-elektroenergiya-v-regione-rumynska-1056454

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари