ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Виетнам ще строи нов изследователски реактор

04.01.2019

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) завърши мисията си във Виетнам, която трябваше да оцени готовността на страната за строителство на нов многоцелеви изследователски ядрен реактор.

 

„Росатом“ и Министерството на науката и технологиите на Виетнам подписаха през юни 2017 г. споразумение за създаване на Център за ядрена наука и технологии към виетнамския Институт за атомна енергия (VinAtom).
Той ще бъде разположен в столицата Ханой, но ще има филиали в северната и южната част на страната.

Първоначално се планира изграждане на реактор с мощност от 15 мегавата.
Според изискванията на МААЕ, експлоатацията на изследователски реактор изисква наличие на национална инфраструктура и законодателство, което да урежда безопасната му работа.

Правната уредба трябва да подсигури спазването на националните и международни стандарти за планирането, изработването на дизайна, изграждането, работата и извеждането от експлоатация на съоръжението.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/IAEA-helps-Vietnam-plan-for-new-research-reactor

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19