ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Създадени са детектори за водород в газови смеси с много голяма чувствителност

04.01.2019

Физици от Балтийския федерален университет „И. Кант“ заедно с колегите си от Националния изследователски ядрен университет „МИФИ“ създадоха чувствителни датчици за определяне нивото на водород в газови смеси.

 

Учените са използвали материали на основата на волфрам за датчици, определящи нивото на водород в смесите на газове, увеличавайки чувствителността им до 100 пъти в сравнение с техни аналози.

Подобни устройства могат предварително да сигнализират за изтичане на водород, например във водородни горивни елементи, като по този начин препятстват образуването на взривоопасна смес.

Водородът е един от най-използваните газове в света. Молекулите му имат изключително малка маса и размер, поради което той е способен да прониква почти навсякъде.
Изтичането на водород носи висок риск от експлозии, ако се свърже с кислорода.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/12/28/91607

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари