ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Красноярските учени са създали свръхздрав цимент за утилизиране на радиоактивни отпадъци

04.01.2019

Разработката на учени от Сибирския федерален университет (СФУ, Красноярск) ще позволи да се увеличи с 40% якостта на циментовите матрици, в които се утилизират радиоактивни отпадъци.
Това съобщи за ТАСС от ръководителят на катедрата по топлотехника и флуидна динамика в Политехническия институт на Сибирския федерален университет, докторът на техническите науки Владимир Кулагин.

 

„Нашето изследване се основава на ефектите на хидродинамичната кавитация. При обработката на циментовата матрица с вода, обработена в кавитационна установка, се появява по-здрава фибрилна структура на бетона. Наблюдава се ефектът на втвърдяване на бетонното изделие с 30-40%“ казава Кулагин, добавяйки, че откритите качества са важни при транспортирането и при възникване на ударно натоварване върху циментовите матрици.

На утилизация подлежат не само ядрените отпадъци, но и радиоизотопите, използвани в медицината, както и източниците, използвани в измервателните уреди. Като своеобразни контейнери за погребване на отпадъците по целия свят се използва циментови матрици, които се поставят в сухи хранилища.

Технологията на учените от Красноярск има и друго важно свойство свързано с утилизирането на ядрените отпадъци.
Водата, която е била подложена на кавитация с помощта на оборудването, създадено в СФУ, по-ефективно отстранява трудноразтворимата радиоактивна утайка от хранилището, с която сега се борят със смес от сярна и азотна киселина при високи температури. Този метод се отразява негативно върху неръждаемата обшивка на хранилището.

Научното изследване е подкрепено с безвъзмездна помощ (грант) от Руския фонд за фундаментални изследвания (РФФИ).

За кавитацията

Кавитацията е явление, при което в течността при отрицателно налягане се образуват кухини – кавитационни микро-мехурчета.
При спукването им възникват високи температури до 15 хиляди оC, образуват се ударни вълни до 10 хиляди атмосфери и кумулативни струи с формата на игли. Водата в тях се движи със скорост до 500 m/s.
Тези ефекти са широко използвани за различни технологични цели.

Източник: https://tass.ru/nauka/5880966

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19