ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чрез изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” до Съвета на директорите на централата – отворено писмо

03.01.2019

Поводът за това писмо

Без пенсионери в държавната администрация.
Има план за съкращаване на администрацията. Това заяви премиерът Бойко Борисов на първото заседание на Министерски съвет за новата година.

 

В цялата държавна администрация работят над 1600 пенсионери.

Къде е АЕЦ „Козлодуй” в държавната енергетика като цяло?

Уважаеми господа, позволявам си да споделя своето виждане за състоянието на централата относно състоянието и управлението на персонала в икономически и социален план.
Голяма част от въпросите, които поставям, висят във въздуха от години но никое от ръководствата не прояви смелост да ги реши, или поне да ги маркира.

Един човек на инсталиран мегават!

По неписано правило по света персоналът на АЕЦ не трябва да надвишава 1 човек на инсталиран мегават.
С други думи при нашите условия – двата енергоблока по 1050-1080 MW трябва да имат назначен персонал от 2100 – 2160 души.

Въпрос – Каква е числеността на персонала в централата?

Стуктура на персонала по дейности.

Световната практика за енергоблоковете от порядъка на 1000 MW, включително и блоковете с ВВЕР-1000 на АЕЦ „Тянван” в Китай, персоналът пряко зает в производството на електроенергия, организацията на дейностите и поддръжката на съоръженията не надвишава 500-600 души.
С кампанийните дейности се занимават външни специализирани организации (аутсорсинг), като средно-заетите не са повече от 400 работници и специалисти на един енергоблок или 600 на два.

Въпрос – Каква е структурата на персонала по дейности в АЕЦ „Козлодуй”?

Структура на персонала по възраст.

Считам, че тази информация дължите на обществото. Факт е, че персоналът застарява, млади специалисти почти не идват, а старите не бързат да се пенсионират.

Въпроси: Каква е средната възраст и по възрастови групи на персонала по видове дейности?;
Колко души са на пенсионна възраст по категории?;
Тяхното оставане на работа не е ли финансово бреме?;
Колко са работещите пенсионери, които тежат както на предприятието, така и на държавата? Тяхното задържане на работа – политика на ръководството ли е или елемент на корупционна практика?

Социално предприятие ли е АЕЦ „Козлодуй”?

Социалната политика на централата винаги е била много силна.
В случая проблемът е свързан с бонусите при ранно пенсиониране по категории на труд.
До преди няколко години имаша практика при изпълнение на условията за ранно пенсиониране служителят получаваше срещу подпис официално предупреждение за настъпилото събитие и се задължаваше да избере – дали да се пенсионира и да получи бонусите (количество месечни работни заплати в зависимост от времето и категорията) или да се откаже от тях и да продължи да работи.
Тогава всички възприемаха това за справедливо и поносимо като финансово натоварване за предприятието.
Сега нещата са тотално променени –

 1. Всички поканени и отказали да се пенсионират ще си получат допълнително повече от 10 брутни месечни заплати, плюс полагащите се по Кодекса на труда и неизползваните отпуски. С други думи ще си тръгнат с по над 100 хиляди лева когато поискат.
 2. Вече условията за получаване на бонусите при пенсиониране по категория на практика са отпаднали и никой няма намерение да се пенсионира докато не падне таванът.
  Колегите разсъждават така: за тези няколко години, като трудово възнаграждение, съм взел много пъти повече пари от бонусите при пенсиониране, но защо да се отказвам и от тях?

Въпроси: Намирате ли тази политика за справедлива?;
Какво наложи промяната?
Какви финансови ресурси трябва да осигури централата, ако от 1 юли 500-700 души решат да се пенсионират (таванът няма накъде повече да пада)?
Имате ли намерение и воля да се върне старото положение?

 

Предложения, ако има кой да ги чуе.

 1. Да се оптимизира количеството на персонала – оперативен, технологичен и поддръжка, необходим за нормалното функциониране на енергоблоковете.
 2. Поддръжката да се осъществява на базата на най-изявените специалисти от ремонта. От всички лаборатории в един сектор да се сформира и обучи комплексен екип от взаимозаменяеми специалисти.
 3. Да се организира на базата на останалите колеги от лабораториите аутсорсингова организация, която по договор да участва в дейностите извън поддръжката на оборудването.
  Предвид факта, че голяма част от ремонтните и монтажни деиности са близки по технология, през времето извън договора с АЕЦ, специалистите могат да работят на други обекти от енергийната сфера (мобилност на работната сила).

С уважение: Красимир Христов – AtomInfo.Bg

Tags:

12 Responses to Чрез изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” до Съвета на директорите на централата – отворено писмо

 1. Йордан Йорданов on 03.01.2019 at 20:18

  аз съм ЗА, но това е малка част от общото, то навсякъде в България персонала е раздут, поради социалните ограничения-“цунг цванг“

 2. Росен on 03.01.2019 at 23:14

  Според ГФО на АЕЦ Козлодуй за 2017 година, който се намира на адрес:
  http://www.kznpp.org/uf//Finansov_otchet/GFO_2017.pdf , работещите в АЕЦ Козлодуй към 31.12.2017 са 3716 човека.
  За сравнение в АЕЦ Темелин, Чехия, броят на работещите според Wikipedia е 1000 човека. Това при положение, че и там експлоатират същите 2 броя ВВЕР-1000 блока.

 3. Да бе да on 03.01.2019 at 23:57

  Кодексът на труда ясно и точно казва – има възможност за пенсиониране без прекратяване на трудовото правоотношение. И това не е от вчера или от днес. Това е право, което никой не може да отнема на когото и да било. Въпрос – може ли да се отнемат законни права на български граждани? Второ – както навсякъде така и в АЕЦ действително има и такива специалисти, които трудно могат да бъдат заменени току така. Въпрос – образователната система и ниското ниво на подготовка проблем на АЕЦ Козлодуй ли е? Трето – има КТД, по който има постигнати договорености. Въпрос – Трябва ли работещите в енергиен обект от такова значение да бъдат лишени и от тези права? И четвърто – Нека не си даваме Китай за пример, ако може само, ако не може и прокламирате аутсорсинг, то – Въпрос – това лобизъм да се ликвидира ремонта в полза на заплащане за такъв по частни джобове ли е, може и да не ми отговаряте…

  • Красимир Христов on 04.01.2019 at 0:47

   Напротив, с удоволствие ще Ви отговоря!
   „Кодексът на труда ясно и точно казва – има възможност за пенсиониране без прекратяване на трудовото правоотношение. И това не е от вчера или от днес. Това е право, което никой не може да отнема на когото и да било. Въпрос – може ли да се отнемат законни права на български граждани?“
   Изобщо не оспорвам правата на българските граждани. Цитирайте, моля, къде в КТ императивно е указано, че работещите пенсионери са по-хора от обикновените работници и са защитени доживот от уволнения по съответните законови разпоредби!
   “ Второ – както навсякъде така и в АЕЦ действително има и такива специалисти, които трудно могат да бъдат заменени току така. Въпрос – образователната система и ниското ниво на подготовка проблем на АЕЦ Козлодуй ли е?“
   Опростявате нещата. Специалистите, които обичат професията и уважават предприятието, което е хранило тях и семействата им в продължение на десетилетия са морално задължени през целия си трудов път да предават своя опит и знания на по-младите колеги. Аз, когато се пенсионирах, оставих поне по двама души за всяка система, които доказаха за изминалите години, че усилията НИ не са били напразни. Друг е въпросът, ако някой е НАШ ПА ДОБЪР, или иска да постави ръководството на колене?
   Колкото до образователната система – налице бе тотален отказ от техническите специалности в полза на хуманитарните (право). Сега нещата постепенно си идват на мястото – пазарът вече е пренаситен, а започва глад за технически специалности.
   „Трето – има КТД, по който има постигнати договорености. Въпрос – Трябва ли работещите в енергиен обект от такова значение да бъдат лишени и от тези права?“
   Признайте честно – защо КТД беше променен и под чий натиск? С какво пенсиониралите се преди това, по единия или другия начин, трябва да се чувстват унижени. За мен натискът дойде от хората на средни и по-високи ръководни позиции, за които предстои да се взема решение в близко бъдеще.
   “ И четвърто – Нека не си даваме Китай за пример, ако може само, ако не може и прокламирате аутсорсинг, то – Въпрос – това лобизъм да се ликвидира ремонта в полза на заплащане за такъв по частни джобове ли е“
   Това са световни тенденции. С Тянван дадох пример, защото технологията е почти еднаква. Преди много време имаше такъв термин „снимка на работното време“ – Бихте ли направили такова нещо при сегашните раздробени лаборатории и организация на работата. С удоволствие ще публикувам резултатите.

  • TSO on 04.01.2019 at 7:45

   „Кодексът на труда ясно и точно казва – има възможност за пенсиониране без прекратяване на трудовото правоотношение. И това не е от вчера или от днес. Това е право, което никой не може да отнема на когото и да било.“

   Което, в конкретната ситуация, предоставя завидни възможности за внедряване и развитие на добри (корупционни) практики и (нестандартни) зависимости.

   Нали на всекиго е ясно, че колкото и ценен като специалист да е един работник или служител, то превес при решаване на съдбата му има неговата преданост към вожда?

   Както и не е истина, че няма кого да научат. Никъде не е казано, че трябва да се обучават само и единствено новоназначени и млади хора. Напълно оправдано е обучението за допълнителни умения на доказали себе си кадри, на които им остават 10 или 15 години до пенсия. Както умеят едно и друго, така лесно ще се научат на трето и четвърто. Такава хипотеза не само, че не се разглежда сериозно, но и активно се избягва дебат по темата. Вероятно, поради опасения за висока концентрация на знания в един субект и обръщане на посоката на зависимостите. Знам ли?

 4. Sonq on 04.01.2019 at 15:11

  Понеже е държавно предприятие, всички гледате към АЕЦ „Козлодуй“, която сама си изкарва парите и сама си плаща заплатите на служителите. Но и те не са чак толкова високи, даже напротив – вече са доста под стандарта на IT-сектора в България.
  Но защо не видите какви са парите и условията в предприятие, което дори не изисква техническа специалност? Говоря за ДП РВД: Ръководство на въздушното движение… Само се поинтересувайте за какви пари говорим там, да ви подскажа – пет цифрени суми. И после коментирайте АЕЦ…

  • Красимир Христов on 04.01.2019 at 18:39

   Измествате темата. Не говоря за заплатите в АЕЦ, а за управлението на персонала и социалната политика.
   Но щом сте казали А кажете и Б:
   Каква е числеността на персонала в РВД?;
   Колко от тях са с петцифрени заплати?;
   На тях кой им изкарва заплатите?;
   РВД частна фирма ли е?;
   Какво разбирате под IT-сектора и какъв % от него е държавен?
   С удоволствие бих коментирал отговорите Ви, защото имам преки контакти и на двете места. Разбира се ако приятелите ми се съгласят да ги цитирам.

 5. Иво Иванов on 05.01.2019 at 8:54

  Г-н Христов, по всичко личи, че нямате и хабер от понятие от енергртика и мениджмънт. По глупотийте, които списахте, ще направя само няколко коментара, не пълен анализ.
  1. В ядрената енергетика няма неписани правила!!!!! Ако все още сте с добра памет трябва да знаете, че реактора може да е дървен, но документацията трябва да е железна, от мен да го знаете!Измишльотините, които съчинявате за 1000 човека на блок са без каквато и да е обосновка.
  2. В колко аец по света сте били и на какави източници разчираре от Китай , сигурен ли сте във фактите за АЕЦ „Тянван” в Китай.
  3. Възрастта за Вас порок ли е, или намеквате, че застаряващия нал не се справя с задълженията си!!!!!!

  • Красимир Христов on 05.01.2019 at 11:46

   Уважаеми господин Иванов, нямам намерение да споря с Вас.
   Ще се опитам да отговоря само на първото Ви твърдение:
   „1. В ядрената енергетика няма неписани правила!!!!! Ако все още сте с добра памет трябва да знаете, че реактора може да е дървен, но документацията трябва да е железна, от мен да го знаете!Измишльотините, които съчинявате за 1000 човека на блок са без каквато и да е обосновка.“
   Предлагам Ви да прочетете на глас една желязна документация – проекта за АЕЦ „Белене“, който бе спрян седмица преди разрешението на АЯР. Там има специален раздел за персонала. Понеже нямам понятие от енергетика и мениджмънт, няма да Ви давам линк или цитат.
   Вие сте знаещият и умният – намерете и публикувайте цифрите.
   После ще коментираме.
   А сега Ви предлагам, понеже сте много компетентен, напишете една силна статия за управлението на персонала и социалната политика на АЕЦ „Козлодуй“. Ще я публикувам непременно. Както трябва да знаете – хонорар няма да има.

 6. Д.Савчев on 05.01.2019 at 16:59

  Стига сте шляпали по клавиатурите и се дърляхте.По-добре проверете как стои въпроса със щатовете,как оперативния персонал работи на някакви „междинни“ щатове/само не ми пробутвайте партенката със т.нар работещи пенсионери/….за въпроси и отговори търсете Даниел Савчев.

 7. Пенчо on 07.01.2019 at 14:51

  Има и писани правила за брой на основния персонал.
  За 2 блока ВВЕР-1000 основният персонал се определя на 1641 човека (496 управление и нормална експлоатация,500 оперативен, 645 ремонт). За общостанционни обекти още около 100 човека.
  Има доста неща които не са включени в тези бройки, но са необходима реалност – лаборатории, инвестиции, търговци, охрана, обучение…
  Възрастовата структура не е особено трудна за установяване. Преди 4-5 години, по общодостъпни източници, интересните групи са 41-50 годишни – 42%, 51-60 г – 29%, над 60 г 2-3%. Ако се прибавят 5 години би трябвало да се получи сегашната структура за близо 3/4 от персонала. В сметката не се включва започване на АЕЦ в Белене, но картинката и така е доста ясна.

  • TSO on 07.01.2019 at 15:23

   На всяко лице от оперативния персонал се пада практически по едно лице ръководен. Сега забелязах, че това е хубаво да се отчете като добра техника за предпазване от грешки. Току виж се получи управленски вакуум и средната стойност на артериалното налягане на робите падне под 200/150.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19