ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NRC предяви претенции към контейнерите за ОЯГ на Holtec

02.01.2019

Американската комисия за ядрено регулиране (NRC) тази седмица подаде иск срещу Holtec за контейнерите на компанията за сухо съхранение на отработено ядрено гориво.
Първото съобщение за това се появи във вестника
„Brattleboro Reformer“, който от своя страна се позовава на говорителя на NRC Нийл Шиан.

 

 

 

Претенциите на регулатора са свързани с мартенския инцидент на окончателно спрената АЕЦ „San Onofre“

Инцидентът

На 5 март 2018 г. работниците, участващи в транспортните операции с ОЯГ в АЕЦ „San Onofre”, откриха фрагмент от болт с размери приблизително 4 × 0,5 инча в един от многоцелевите контейнери (МЦК).
Всички операции с гориво бяха незабавно преустановени, паузата в работата продължи 10 дни.

При разглеждане на инцидента регулаторите изразиха загриженост, че подобен дефект може да повлияе на надеждността и ефективността на отделянето на топлина от облъчените горивни сборки (касети), съхранявани в контейнерите.

Проблемът е сериозен

Инцидентът в АЕЦ „San Onofre“ също засегна работата по прехвърлянето на ОЯГ за сухо съхранение в друга, също окончателно затворена американска централа – АЕЦ „Vermont Yankee“. На нея също така се използват контейнери на компанията „Holtec” за сухо съхранение на облъчено гориво.
Транспортните операции с гориво в АЕЦ „Vermont Yankee“ бяха спрени за около два месеца.

Претенциите на регулатора

Нийл Шиан обясни на „Brattleboro Reformer“, че претенциите на регулаторите към Holtec засягат контейнерите от новия проект. Компанията въведе тези контейнери преди да получи одобрение на федерално ниво. Към днешна дата това одобрение е получено от компанията.

Според представителя на NRC, компанията „Holtec“ е направила промени в конструкцията на контейнерите, включително по отношение на закрепването на вътрешните елементи на контейнера. От компанията са преценили, че не е необходимо писмено уведомяване на регулатора за внесените изменения. Регулаторите, от своя страна, намериха това за нарушение на правилата.

В известието за нарушение, изпратено от NRC до Holtec, се говори за „неподходящи и влошени условия“ в АЕЦ „San Onofre“ и АЕЦ „Vermont Yankee“. Текстът на обявлението все още не е публикуван.

МЦК от новия проект се използва също на АЕЦ „Dresden“, АЕЦ „Grand Gulf“, АЕЦ „Hatch“, АЕЦ „Columbia“, АЕЦ „Watts Bar“ и АЕЦ „Callaway“ (всичките в САЩ.

Holtec възнамерява да оспори твърденията на регулаторните органи. Открита дискусия с представители на двете страни е насрочена за 9 януари 2019 г.

Източник: http://www.atominfo.ru/newst/a0901.htm11

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари