ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом” се надява да участва в строителството на нови енергоблокове в Чехия

11.12.2018

„Росатом“ ще участва в търга за строителството на нови енергоблокове в чешки АЕЦ, ако условията за това са привлекателни.
Това заяви за РИА Новости генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов. „Търгът още не е обявен, но ние ще участваме, ако условията са привлекателни за нас“, заяви Лихачов.

 

След среща с руския си колега Денис Мантуров, министърът на промишлеността и търговията на Чехия Марта Новакова каза, че новите енергоблокове на АЕЦ ще бъдат построени от чешката CEZ.
Търгът за тях ще бъде обявен през 2019 г., допълни Новакова.

Предвижда се CEZ да бъде приоритетен гарант на финансирането на проекта, а държавата – второстепенен. В момента текат преговори между чешкото правителство и компанията за подготовка на тръжната документация. Очаква се решението за обявяването на търга да бъде взето догодина, добави Новакова. По думите ѝ в момента преговори с потенциалните доставчици на технологията се водят и от чешкото правителство, и от CEZ. „Несъмнено за всички ще бъдат създадени прозрачни условия, които ще отразяват и технологичните въпроси, и цената, и начинът на финансиране, и преди всичко спазването на гаранционните срокове“, добави Новакова.

Подробности на: https://ria.ru/20181207/1547618879.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19