ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Плаващ атомен енергиен блок „Академик Ломоносов” – енергиен пуск на дясната реакторна установка

08.12.2018

В Мурманск бе изведена на 10% енергийна мощност от първата от двете реакторни установки на единствения в света плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“.

 

 

Така бе дадено началото на енергийния пуск на единия от двата реактора – този на десния борд.
„Академик Ломоносов“ се изгражда на площадката на „Атомфлот“ (част от „Росатом“) от специалистите на Балтийския завод.

„Енергийният пуск е победа за целия „Росатом“.
Това е изключително важен етап, който се осъществява в рамките на комплексните изпитания и всъщност е функционална проверка на цялото оборудване“, отбеляза заместник генералният директор и директор на специалните проекти и инициативи на „Концерн Росенергоатом“ Павел Ипатов.

Въвеждането се извършва на етапи, като първият е на ниво до 10 процента от номиналната мощност, а заключителният – на 110%. На всеки етап се овладяват режимите на работа на оборудването, автоматичните регулатори, системите на безопасност и другите устройства и системи.

Предвижда се поетапното натоварване и на двете реакторни инсталации на плаващия атомен енергоблок до номинална мощност, за да бъдат потвърдени заложените характеристики и възможността за експлоатация за целия срок на работа.

Преди енергийното стартиране на реактора бяха подготвени условията за надеждна и безопасна експлоатация на целия комплекс.
Беше подбран и обучен оперативния и ремонтния персонал, разработени – експлоатационните инструкции и оперативните схеми, техническата документация за отчетността, бяха подготвени резерви от гориво, материали, резервни части.
Въведени бяха в действие системите за диспечерско и технологическо управление, за противопожарна сигнализация и пожарогасене, за радиационен контрол, управление и защита, за вентилация и устройствата за преработване и съхраняване на радиоактивни отпадъци.

Основният етап на дейностите по стартиране на атомната енергийна установка на плаващия енергоблок – комплексните изпитания, започнаха на 25 ноември и ще продължат до есента на 2019 година.
Тогава „Академик Ломоносов“ ще бъде изтеглен на буксир до пристанището на град Певек, Чукотка, където ще замени мощностите на Билибинската АЕЦ и на Чаунската ТЕЦ.

За справка

Плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов“ е част от Проект 20870 и е пилотният от серията мобилни енергоблокове с малка мощност.
Той е предназначен за Крайния север и Далечния изток и основната му цел е да осигури енергия за отдалечени промишлени предприятия, пристанищни градове, газови и нефтени платформи в открито море.

„Академик Ломоносов“ има две реакторни установки КЛТ-40С, които могат да произвеждат до 70 мегавата електроенергия и до 50 гигакалории на час топлинна енергия в номинален работен режим. Това е достатъчно за снабдяването с електричеството на град с население от 100 хиляди души.

Подробности на: http://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/main-news/29791/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари