ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Петкова ще запознае НС с процедурата за инвеститор за АЕЦ „Белене“

08.11.2018

Правителството възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да представи на Народното събрание разработената Процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“.
Ако процедурата премине гладко, до една година ще има структурирана акционерна компания, която да намери финансиране за централата.

 

В момента, в който бъде поканена, Теменужка Петкова заяви, че ще отиде и ще разясни на депутатите процедурата за избор на стратегически инвеститор.
Тази процедура, ако бъде гласувана от депутатите, би трябвало да стартира в края на тази или в началото на следващата година и ако всичко протече гладко, да приключи за 12 месеца, когато трябва да бъде избран стратегическият инвеститор.

Енергийният министър обясни още, че държавата цели да реализира проекта АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип, без осигуряване на държавни гаранции или сключване на договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия.

Посочи още, че първата стъпка от тази процедура е да бъдат поканени участници, които вече са изразили такъв интерес. Ще бъдат изпратени покани и до потенциални инвеститори и големи енергийни консуматори на Балканите – Румъния, Сърбия и Черна гора.

Теменужка Петкова: Определени са теми и критерии, по които ще се водят разговорите и съответно по които ще се дава оценка на база на тези предложения, които ще бъдат направени в офертите на стратегическите инвеститори: ако процедурата приключи успешно, то тогава финалният 9-ият етап е свързан с подписване на акционерно споразумение между съответните стратегически инвеститори и миноритарни участници в тази проектна компания.
Най-удачният вариант за структура на проекта е участие в отделна проектна компания, участие с активите и съответно тези активи да бъдат оценени. Оценката в момента се извършва.

Проектът АЕЦ „Белене“ беше спрян с решение на Народното събрание и правителството на премиера Борисов през 2012 г., през 2016 г. НЕК беше осъдена да плати 1 млрд. и 200 млн. лева на руската страна и така инвестициите в този проект надхвърлят 3.5 млрд. лева.

Източник: http://news.bnt.bg/bg/a/ministr-petkova-shche-zapoznae-ns-s-protsedurata-za-investitor-za-aets-belene

Tags: , , ,

3 Responses to Министър Петкова ще запознае НС с процедурата за инвеститор за АЕЦ „Белене“

 1. рибенбуквар on 08.11.2018 at 7:23

  Може ли да дешифрирате интервюто на Станислав Костов по БНР от вчера ?
  Благодаря!

 2. рибенбуквар on 08.11.2018 at 7:24

  Извинявам се, Станислав Георгиев!!!

 3. Красимир Христов on 08.11.2018 at 22:34

  Съжалявам, но не разполагам с време.
  Това е бавен процес, поне за мен.
  Желаещите могат да го прослушат на: http://bnr.bg/play/post/101042119/panat-za-belene-realizam-ili-nov-pat-kam-prekratavane-na-proekta

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари