ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – Четири страни от ЕС не подкрепят иска на Австрия срещу АЕЦ „Пакш-2”

03.11.2018

В Европейския съд продължава процесът, който бе започнат по инициатива на австрийското правителство през февруари 2018 г. за спиране на проекта за разширяване на АЕЦ „Пакш“.
Искът на австрийското правителство против АЕЦ „Пакш“ 2 не се подкрепя от Франция, Чехия, Словакия и Полша.

 

 

 

„Според думите на четирите страни, инвестициите за съхраняване на мощностите на АЕЦ са необходими“, заяви държавният секретар, отговорен за разширяването на централата Атила Асоди.
Той отбеляза, че в случая с британската АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, Европейският съд излезе с решение против Виена в полза на проекта, затова в аналогичното дело с проекта за АЕЦ „Пакш“ не може да се очаква друго решение.

Асоди напомни, че мощностите на остаряващите електроцентрали, които ще бъдат закрити след няколко десетилетия, трябва да бъдат заместени, при това в съответствие с изискванията за опазване на климата.

Двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ ще бъдат с обща мощност от 2400 мегавата и ще заменят четирите работещи в момента, чиято мощност е 2000 мегавата.
„Разликата от 400 мегавата е необходима заради това, че потреблението на електроенергия в Унгария неотклонно нараства“, заяви министърът без портфейл, отговарящ за проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация на новите енергоблокове Янош Шули.

Подробности на: https://magyaridok.hu/gazdasag/a-v4-ek-tamogatjak-paks-ii-t-3623855/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари