ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Астрономите предложиха огромна глобална система от радиотелескопи, за да забележат най-високоенергийните частици, които идват от дълбокия космос

03.11.2018

Астрономи предложиха създаването на огромен телескоп, който ще се състои от 200 000 радиоантени по света, който заедно могат да покрият площ колкото Небраска.

 

Учените се надяват да забележат високоенергийната, но трудна за откриване частица неутрино, идваща от далечни астрофизични източници. Неутриното почти няма маса, но се движи със скорост, близка до тази на светлината.
Гигантският радиотелескоп за откриване на неутрино (GRAND) ще търси тези неуловими частици, използвайки много висока чувствителност, каквато досега никой телескоп не е имал.

Според първоначалното предложение 10 000 радиоантени ще бъдат монтирани на 10 000 квадратни километри до 2025 г. в тиха местност, вероятно в Китай. След това до 2030 г. ще бъдат разположени още 20 пъти по толкова.
GRAND ще открива и космически и гама лъчи, които си взаимодействат директно със земната атмосфера.
Точките на фиксиране на неутрино, космическо и гама излъчване ще бъдат разположени на склоновете на планините.

 

 

Според идеята на учените, детекторите ще проследяват частиците, отразяващи се от повърхността на Земята.
Сътрудничеството по начинанието вече е започнало с разполагането на 35 антени в планинския масив Тяншан в Западен Китай.

Целият проект е на стойност 226 милиона долара.

Много подробности на: https://gizmodo.com/astronomers-propose-huge-new-telescope-system-to-unders-1830074459

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари