ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полша – Ядрената енергетика може да бъде спасителен пояс за въглищната индустрия на страната

02.11.2018

Министерство на енергетиката на Полша подготви обновената програма за полската ядрена енергетика, която ще бъде представена пред Министерски съвет до края на 2018 година.

 

Това съобщи министърът на енергетиката Кшищоф Тхужевски в статия за списание Wszystko co Najważniejsze („Всичко най-важно“).
Според него строителството на АЕЦ може да спаси въглищната промишленост, защото за запазване на въглищните ТЕЦ е необходим източник на енергия, който намалява средното ниво на емисиите от СО2.
А ядрената енергетика е такъв източник.

Министърът добави, че това ще позволи да се запазят десетки хиляди работни места и има ключово значение за енергийната независимост на Полша.

Тхужевски отбеляза, че възобновяемите енергийни източници зависят от времето и енергията им не може да се съхранява в големи количества.
„В радиус от 300 км от нашата страна работят 23 енергийни реактора“, подчерта Тхужевски, добавяйки, че единствената страна от Вишеградската група, която няма ядрена енергетика е Полша.

Според него в света има ренесанс на ядрената енергетика – на 455 действащи енергоблока в АЕЦ се падат 45 реактора, които са в процес на изграждане

Източник: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Tchorzewski-Atom-moze-byc-ratunkiem-dla-branzy-weglowej-7623131.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари