ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – Правителството предлага до 2029 година да се спре използването на въглища за производство на електроенергия и за отопление

23.10.2018

Финландското правителство предлага напълно да се забрани използването на въглища за производството на електроенергия и отопление до 2029 г.

Законопроектът се очаква да бъде приет през следващата година.

 

 

 

Министърът на околната среда на Финландия Кимо Тиликайнен подчерта, че всички действия на правителството са насочени към борба с климатичните промени.
Изчисленията са показали, че намаляването на използването на въглища във Финландия ще доведе до намаляване на ежегодното изпускане на въглеродни газове с близо 1 милион тона. Ще намалее и изпускането на серен диоксид и тежки метали.
Днес в енергопроизводството намалява делът на използване на въглища, но много електроцентрали продължават да ги употребяват. Така се случва в градовете Хелзинки, Еспоо и Вантаа.

Енергийната компания Helen Oy е готова да се откаже от въглищата и смята да закрие централата си Hanasaari до края на 2024 г., но компанията критикува правителствения законопроект, който възпрепятства използването на нови технологии.
Представителят на Helen Oy Яне Раухамяки отбеляза, че се появяват нови технологии като геотермалната енергия или малките модулни реактори. Според него най-бързо въглищата могат да бъдат заменени като се увеличи използването на биомаса.

Източник: www.yle.fi

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари