ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Експертите обсъждат ядреното гориво от ново поколение

14.10.2018

На 10 октомври в Сочи се проведе отраслова научно-техническа конференция „Ядрено гориво от ново поколение за АЕЦ“, организирана от Горивната компания на „Росатом” ТВЭЛ.

 

На събитието присъстваха над 90 експерти от руската ядрена индустрия, сред които представители на ДК „Росатом”, Горивната компания ТВЭЛ, АО «Концерн Росэнергоатом» и атомните електроцентрали, както и организации за научноизследователска и развойна дейност, участващи в разработването на ядрено гориво.

Експертите обсъдиха перспективните разработки и внедряването на руското ядрено гориво от ново поколение.

Откривайки конференцията, съветникът на генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Владимир Асмолов в своя доклад очерта основните стратегически насоки за развитието на руската ядрена енергетика през 21 век. Той посочи ключовата задача – прехода към двукомпонентна структура на ядрената енергетика, базирана на затворен цикъл на ядрено гориво с реактори на топлинни и бързи неутрони.
Това ще осигури синергичен ефект за разработването на двата компонента, ще сведе до минимум рисковете, свързани с ресурсната база, и ще намали значително количеството на отработеното ядрено гориво.
По отношение на развитието на технологията ВВЭР основните задачи са свързани с подобряване маневреността на реакторните установки, спектралното регулиране на неутронния поток, създаването на ВВЭР със свръх-критични параметри на топлоносителя, въвеждането на нови конструктивни материали за ядреното гориво.

Алексей Долгов, директор на Департамента за научно-техническа дейност на АО «ТВЭЛ», говори за непосредствените перспективи за разработване и внедряване на нови поколения ядрено гориво за реактори за лека вода в Русия и в чужбина.
По-специално, за реакторите VVER-1000, основната задача е преходът към използването на гориво от четвърто поколение, създадено въз основа на две основни конструкции на горивните касети – ТВСА и ТВС-2М. Понастоящем най-новите проекти на ТВСА-12 и ТВСА-Т.mod.2 вече са в експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“ в България и на „АЕЦ Темелин“ в Чешката република, съответно.
На базата на ТВС-2М е създадено гориво от четвърто поколение ТВС-4 с повишена ураноемкост, към което чуждестранните клиенти проявяват активен интерес. Оценките показват, че въвеждането на ТВС-4 ще намали горивния компонент в себестойността на електроенергията с 2-4%.

Според Алексей Долгов други начини за оптимизиране на икономическата ефективност на ядреното гориво са свързани с необходимостта от увеличаване на обогатяването по изотопа на уран-235 с повече от 5%, като се използва ербий като изгарящ абсорбер (погълтител) (до 7% при разглежданите горивни цикли). Разработването и развитието на тази технология ще позволи в бъдеще да се въведат горивни цикли с продължителност 24 месеца в АЕЦ с реактори VVER (в момента 12-18 месеца). Освен това е необходимо да се увеличи обогатяването на уран-235 с повече от 5%, за да се създаде толерантно гориво с обвивка на топлоотделящите елементи от не-циркониеви сплави, притежаващи голямо паразитно поглъщане на неутроните.

Още много важни подробности за работата на конференцията на: http://rosatom.ru/journalist/news/sostoyalas-otraslevaya-nauchno-tekhnicheskaya-konferentsiya-yadernoe-toplivo-novogo-pokoleniya-dlya-/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари