ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Открити са бактерии способни да обезвреждат радиоактивните отпадъци

12.10.2018

Един от основните проблеми при използването на ядрено гориво е погребване на остатъците след преработването на ОЯГ.
Освен това опасността за околната среда не е толкова самият материал, колкото миграцията на радионуклидите в почвата и въздуха.

 

 

Но наскоро група руски учени в местата за погребване на радиоактивни отпадъци откриха бактерии, които могат да помогнат за утилизирането на опасният за околната среда радиоактивен материал.

Откритието е направено по време на проучването на подземните води в пункта за дълбочинно погребване «Северский», където са погребани течни радиоактивни отпадъци от Сибирския химически комбинат (СХК), собственост на „Росатом”.

Използвайки методите на молекулярната генетика, учени от Института по физикохимия и електрохимия «Фрумкин» и федераления изследователски център по биотехнологии на Руската академия на науките откриха в проби от подземни води в близост до хранилището, бактерии, които могат да преобразуват различни йони на радионуклиди (включително плутоний и уран) в неактивна форма.

Първите получении данни показват, че създаването на условия за „работа“ на бактериите е съвсем просто.
Нещо повече, микроорганизмите могат да се използват както в хранилищата за РАО, така и като средство за защита срещу разпространението на радиация, както при производството, така и при техногенни катастрофи.
Сега изследователите планират да проучат по-подробно поведението на бактериите и да разработят методи за тяхното въвеждане в процесите на погребване на радиоактивни материали.

Както разказват авторите на изследването в интервю за списание „Радиоактивни отпадъци“ – „Резултатите показват, че този подход може да се използва за създаване на биогеохимична бариера за радионуклиди при запечатване на съоръжения за депониране на течни радиоактивни отпадъци“.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2018/obnaruzheny-bakterii-kotorye-mogut-unichtozhat-yadernye-otkhody?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари