ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия връща на Иран нова партида обогатен уран

13.08.2018

В близко бъдеще втора партида обогатен уран ще се върне в Иран от Русия, предаде агенцията Fars съобщението на представителя на Организацията за атомна енергия на Иран, Бехруз Камалванди.

 

 

Камалванди припомни, че след сключването на ядрената сделка през 2015 г. Техеран спря производството на обогатен 20% уран и изнесе излишък в размер на десет партиди (презарядки) в Руската федерация.
Първата партида беше върната в Иран преди седем месеца, а втората партида „е на път да пристигне“, каза той.

Според Камалванди, една партида обогатен уран осигурява работата на иранския реактор за една година. Като цяло връщаният материал ще бъде достатъчен за 7-8 години изследване в областта на обогатяването на уран.

Той също така отбеляза, че в случай на отказ на страните-посредници от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по ядрената програма, иранските специалисти ще възобновят 20% обогатяване.

Ако сделката оцелее, други държави ще бъдат задължени да ни продават гориво, но ако умре, Техеран ще се освободи от обвързването на доставките и ще започне самостоятелно да обогатява уран в съоръжението Fordo. За възстановяване на производството на процеса са достатъчни 4 дни, каза Камалванди.

Той обясни, че съгласно условията на споразумението Ислямската република има право да се върне към производството на обогатен материал само 15 години след одобряването на сделката (през 2030 г.).
Камалванди заяви, че думите му трябва да се разглеждат като предупреждение към други страни по споразумението и подчерта, че Иран е готов да покаже много по-силен напредък в ядрената област, отколкото преди.

За справка

През май, Доналд Тръмп обяви американското оттегляне от СВПД, обещавайки не само да върне старите антиирански санкции, но и да въведе нови.
Той увери, че администрацията е готова да сключи ново ядрено споразумение, но по собствените си условия.
Практически Вашингтон предложи на Техеран всъщност очевидно неизпълними искания.

Подробности на: https://topwar.ru/145498-rossija-vozvraschaet-iranu-obogaschennyj-uran.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари