ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Русия създадоха „вечен“ ядрен реактор за атомни подводници

12.08.2018

В Русия създадоха и тестваха уникална активна зона на ядрен реактор с ресурс за целия жизнен цикъл на атомната подводница.
Това се посочва в доклада на „ОКБМ Африкантов“ за миналата година.

 

Активната зона е „сърцето“ на реактора. В нея се намира ядреното гориво, а именно в центъра и се извършва контролираната верижна реакция.

Разработката на «ОКБМ Африкантов» означава, че няма да бъде необходимо атомните подводници да се презареждат с ядрено гориво.

Както отбеляза бившият командир на Северния флот, адмирал Вячеслав Попов, създаването на „вечен“ реактор е от огромно значение за бойната готовност на подводните военноморски сили.
Той каза, че презареждането в флота се нарича „операция номер едно“ и отнема повече от месец. По това време бойната сила на флота се намалява с една подводница, добави Попов. „С един и същ реактор, който не изисква презареждане – коефициентът на използване на подводницата се увеличава в пъти“, заключи адмиралът.

Подробности на: https://i-korotchenko.livejournal.com/1428662.html

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари