ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоблок с реактор БН-1200 може да бъде построен до 2031-2032 година

08.08.2018

Енергоблок с руски реактор на бързи неутрони БН-1200 и 1200 мегавата мощност може да бъде построен до 2031-2032 г.
Това заяви в Белоярската АЕЦ генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров.

 

 

 

Според него новият енергоблок с реактор БН-1200 ще бъде изключително с търговска насоченост, т.е. неговите техническо-икономически показатели трябва да бъдат съпоставими с най-добрите световни атомни и парогазови енергоблокове.

Ако търговската конкурентоспособност на енергоблока с реактор БН-1200 бъде потвърдена ще са нужни няколко години за разработването на необходимите обосновки, получаване на лицензия за изграждане, преминаване пред държавна експертиза, разработване на работна документация и др. По този начин строителството на енергоблока може да започне през 2024 – 2025 г. и да завърши през 2031 – 2032 г.

Предвижда се БН-1200 да играе важна роля при формирането на двукомпонентната атомна енергетика. В подобна система реакторите на бързи и топлинни неутрони се допълват като осигуряват затворен ядрено-горивен цикъл, разширено възпроизводство на гориво, повторно използване на компонентите на отработеното ядрено гориво и минимизиране на радиоактивни отпадъци. Но сроковете за въвеждането на двукомпонентната система зависят много от това кога ще бъде достигната обоснована търговска ефективност на проекта за енергоблока с бърз реактор БН-1200.

Белоярската АЕЦ е първата и единствена комерсиална АЕЦ с различни типове реактори на една площадка. В централата работят единствените в света енергоблокове с бързи неутрони с промишлено ниво на мощност БН-600 и БН-800. Първите енергоблокове на Белоярската АЕЦ с реактори на топлинни неутрони АМБ-100 и АМБ-200 вече са изразходили ресурса си.

Източник: http://publicatom.ru/blog/Belnpp/46870.html

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари