ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„МААЕ трябва да засили надзора“: ще може ли Украйна да спре деградацията на ядрената си енергетика

11.07.2018

Предлагам ви малък фрагмент от един обширен обзор за състоянието на украйнската ядрена енергетика 

Поводът

„Специалистите от специалните служби установиха, че служителите на предприятието създават условия за появата на извънредна ситуация с техногенен характер в“ Южната Украйнската АЕЦ „. – се отбелязва в съобщението на силовото ведомство – http://atominfo.bg/?p=65845 .

 

Експертите са единодушни

Според експерти, няма нищо необичайно в тази история – десетки такива случаи се случват в сегашната украинска реалност, обаче, само на няколко е дадена публичност.

„Сега в Украйна има голям проблем: оборудването, използвано в атомните електроцентрали, излиза от строя. Именно поради това вече има повтарящи се случаи на спиране на блоковете», каза Станислав Митрохович, експерт в университета по финанси към руското правителство, в интервю за RT.

Както отбелязва събеседникът на RT, всички аварии, настъпили наскоро в украйнските атомни електроцентрали, бяха причинени точно от повреди на оборудването.

„Някъде те поставят нестандартни части, някъде спестяват, в дългосрочен план всичко това ще създаде сериозни проблеми. Ние или ще трябва да похарчим много пари, за да сменим това оборудване, или да спрем атомната електроцентрала „, добави Митрохович.

Аналогична е гледната точка на Александър Пасевник, ръководител на аналитичния отдел на Националния фонд за енергийна сигурност.
В интервю с RT, той поясни, че в Украйна вече няма съответна система за надзор на такива нарушения.

„Това би трябвало да предизвика опасения в инспекторите на МААЕ. Извършват се планови инспекции, но е трудно да се каже какво става с прозрачността“, каза Пасеник. – На място МААЕ би било разумно да засили надзора на фона на докладите за фалшивите части в атомните електроцентрали.
За съжаление, това стана възможно на фона на галопиращата корупция, която в енергийния сектор далеч надхвърля обичайните граници за страната.

Още много подробности за спектъра от проблеми на: https://russian.rt.com/ussr/article/534495-ukraina-aes-atom-opasnost?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари