ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Предстои още работа по ядрения проект в ОАЕ, съобщи завършилата мисия INIR на МААЕ ръководена от бългрина Милко Ковачев

05.07.2018

Екип от експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ръководен от българина Милко Ковачев завърши осемдневна мисия в ОАЕ за да преразгледа развитието на инфраструктурата за ядрената програма, беше обявено тази седмица.

 

ОАЕ в момента изгражда атомна електроцентрала на площадката Barakah край Абу Даби, където е било възложено на Корея Electric Power Company да изгради два 1400 MW реактори с вода под налягане.

„Прегледът на интегрираната ядрена инфраструктура“ на МААЕ (integrated nuclear infrastructure review-INIR) беше първият в последната фаза на подхода „Етапи“, който дава насоки за развитието на ядрената енергийна инфраструктура.
Предишна мисия на INIR фаза 2 бе проведена през 2011 година.

Посещението беше организирано от Федералния орган за ядрено регулиране на ОАЕ (FANR).

„Тази мисия във фаза 3 на INIR е първата по рода си, отбелязвайки важен крайъгълен камък както за ОАЕ, така и за МААЕ“, каза лидерът на екипа Милко Ковачев. „Ние се срещнахме с високо мотивирани и компетентни професионалисти от ОАЕ и мисията беше проведена в оперативна и открита атмосфера“.

„ОАЕ е добре фокусирана в подготовката си за функционирането на първия блок на атомната електроцентрала, въпреки че остава известна работа“, добави Ковачев.

Сред препоръките и предложенията, направени от групата са: Необходимостта операторът на централата да завърши работата по всички необходими механизми, необходими за осигуряване на оперативната готовност;
Необходимостта ОАЕ да приеме и приложи механизми за управление на радиоактивните отпадъци;
И да осъществи необходимите мерки за осигуряване на дългосрочна устойчивост на програмата за ядрена енергетика.

„ОАЕ развива бързо своя мирен сектор на ядрената енергетика“, заяви Хамад Алкааби, постоянен представител на ОАЕ в МААЕ. „Успешното приключване на мисията INIR от фаза 3 е свидетелство за ангажимента на ОАЕ да поддържа най-високите международни стандарти за безопасност, сигурност и прозрачност.

Подробности на: http://dubaiforum.me/work-remains-to-be-done-on-uae-nuclear-energy-project-says-iaea/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари