ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полша – Министерството на енергетиката е готово за изграждане на АЕЦ в страната, но очаква политическото решение

30.06.2018

Полша се нуждае от ядрена енергетика във връзка с нарастващата нужда от електроенергия и необходимостта  намаляване на емисиите на CO2. Министерството на енергетиката на Полша е готово да вземе решение за изграждане на АЕЦ, но е необходимо да се решат и някои политически въпроси.
Това заяви директорът на отдела за ядрена енергетика в полското енергийно министерство Йозеф Соболевски.

Според Соболевски, през 2021-2030 г. Полша ще плаща за емитиране на квоти между 90 и 250 милиарда злоти (между 20 и 58 милиарда евро). Средно на домакинство това ще бъде минимум 1000 злоти (230 евро).

Соболевски обърна внимание и на проблема с остарелите вече електроцентрали в Полша. До 2035 г. въпреки модернизацията им, страната трябва да затвори 14 GW мощности в ТЕЦ.
Друг проблем според Соболевски, е изчерпването на запасите от кафяви въглища.
„За да се гарантира, че Полша ще изпълнява новите екологични норми за опазване на околната среда, страната се нуждае от ядрена енергетика“, подчерта той.

Изграждането на атомна електроцентрала в Полша не е въпрос на технология, а на политика, като съответното решение е могло да бъде взето още миналата година.
Соболевски обърна внимание, че за изграждането на един ядрен енергоблок са необходими около 6 години, но с цялостната подготовка, срокът набъбва до 10-15 години.

Източник: http://www.biznesalert.pl

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари