ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Австралия – Кратки резултати от тригодишната зелена епопея

13.06.2018

Зелените лобисти затвориха единствената в щата Южна Австралия (това е щат с население 1,7 милиона души, а не цяля Австралия) въглищна топлоелектрическа електроцентрала, а след това започнаха аварийните спирания на подаването на електроенергия и цената на KWh нарастна приблизително 6-8 пъти.

 

- Инсталираните в замяна «екологични ватърни генератори» дори не покриват една трета от спряната мощност, но изискват пет пъти по-висок бюджет и постоянна поддръжка, а ценоразписът е затворен с отделно решение на местните власти.
Това означава, че „това е изключително печелившо решение, ние не сме се подхлъзнали и не сме разпиляли бюджета инвестирайки в този проект. Затова е тайна – колко ни струва това всеки месец“.

- Индустрията напуска щата, защото с такава цена на електроенергията производството става неконкурентоспособно.

- Щатът купува електроенергия от съседните, т.е. неспособен е да реши проблемите си сам.

- Рекламираната батерия на Маск – или по-скоро, цяло поле от батерии – не реши нито проблема с аварийните изключвания нито цената на KWh. Електричеството за крайните потребители е станало по-скъпо. О, да, а батерията покрива само около 30 000 домакинства – т.е. не само „не цялата Австралия“, а малка част от малка държава.

Tрета година на енергийна помощ, качеството е по-лошо, цената на електроенергията е само по-висока. О, да, и в това състояние едни муцуни по цялата верига изяждат повече от половината от всички „зелени“ субсидии на страната.

Проблемът опря и до алуминия

Друг интересен резултат се получава при експеримента, извършен върху зелените овце на Австралия.
Tomago производител на алуминий е принуден три пъти да спира тяхните линий за топене, поради липса на енергия в щата Нов Южен Уелс. Оборудването не се е повредило, защото всеки път, са успявали да рестартират линията преди алуминият да е застинал в пещите.

Производителите на алуминий консумират до 10% от общото търсене на електроенергия в държавата.

Шефът на Томаго, господин Хауъл, каза, че Австралия е „в криза с енергийната система“. „Това не е лято с голямо търсене. Това е може би бъдещето на нашата енергийна мрежа, тъй като изведнаж надеждни генерации на базов товар излязат от експлоатация и се заменят главно с нестабилни вятърни и соларни проекти“ – каза г-н Хауъл.

Източник Экоблог

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари