ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от първия ден на 17-тата конференция на Българския атомен форум

06.06.2018

Конференцията „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, която е ключово събитие за индустрията в България, е организирана от Българския атомен форум (БУЛАТОМ).

 

Традиционно днес конференцията събра политици, посланици, експерти в областта на енергетиката, представители на чуждестранни компании и журналисти от страната и чужбина.

Представители на руската корпорация „Росатом“ участваха в 17-ата ежегодна конференция на Българския атомен форум (БУЛАТОМ) във Варна.

На пленарната сесия директорът на регионалния център „Росатом Централна Европа“ Вадим Титов отбеляза постиженията на „Росатом“ и посочи успехите на руско-българското сътрудничество в областта на мирното използване на ядрената енергия.

 

„Ние стабилно осъществяваме доставки на гориво за АЕЦ „Козлодуй“, участваме в програмата за удължаване на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок с реактори ВВЕР-1000 на централата.
Вече повече от половин век си сътрудничим с България в областта на ядрената енергетика. Като се вземе пред вид уникалният опит на „Росатом“, ние ще се радваме да окажем всестранна подкрепа на българските колеги в областта на развитието на атомните енергийни програми“, отбеляза Вадим Титов.

По време на пленарната сесия бяха отбелязани успехите на руската корпорация „Росатом“. За една година бяха пуснати два нови енергоблока с ВВЕР-1200 от поколение „три плюс“ – на Ленинградската АЕЦ и Нововоронежката АЕЦ, което позволява да се говори за серийно изграждане на енергоблокове от ново поколение.
Успешно бе проведено транспортирането на уникалния плаващ енергоблок „Академик Ломоносов“ от Санкт Петербург в Мурманск за зареждане с ядрено гориво и по-нататъшното му теглене на буксир до град Певек.
В рамките на чуждестранните проекти на компанията бе даден старт на строителството на АЕЦ „Аккую“ в Турция, подписани бяха договори за изграждане на първата в Египет АЕЦ „Дабаа“, проведе се церемонията по изливането на първия бетон за Трети енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия и Първи енергоблок на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш, а в Китай бе завършен и пуснат Трети енергоблок на АЕЦ „Тянван“. Продължава строителството на АЕЦ в Европа – в Унгария, Финландия и други проекти.

 

„Днес „Росатом“ заема първо място в света по строителството на АЕЦ в чужбина като реализира проекти за изграждането на 33 енергоблока в 12 страни и, отчитайки пазарните особености на регионите, използва гъвкави подходи при финансирането на проектите“, отбеляза Вадим Титов.

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари