ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Армения – ПСЕ на Арменската АЕЦ е съгласувано с ЕС, чака се ратификация от страните членки

01.06.2018

Решението на правителството на Армения да удължи живота на Арменската АЕЦ до 2026 г. е съгласувано с ЕС като част от Всестранното и разширено споразумение за партньорство между Армения и ЕС (CEPA), подписано през миналия ноември.
Това заяви министърът на енергетиката на Армения Артур Григорян.
Новината идва въпреки многократните искания от ЕС за закриване на централата. Споразумението CEPA ще влезе в сила, когато всички 28 страни членки на ЕС и Армения го подпишат.

Двата енергоблока на Арменската АЕЦ са построени през 70-те години на миналия век, но са затворени след разрушителното земетресение през 1988 г. Единият от двата енергоблока с реактор ВВЕР-440 е въведен отново в експлоатация с помощта на Русия през 1995 г. заради остър недостиг на електричество. Днес Арменската АЕЦ произвежда 35% от електроенергията в страната.

В дългосрочна перспектива арменските власти планират да построят нова АЕЦ, за да заменят остаряващата мощност, но плановете се отлагаха поради финансови причини. През март 2014 г. правителството реши да удължи жизнения цикъл на централата до 2026 г. То е подкрепено с руски държавен заем от 270 милиона долара и 30 милиона долара грантове.

Подробности на: http://www.neimagazine.com/news/newsarmenian-npp-life-extension-agreed-by-eu-6168707

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари