ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


От Росатом разказаха за хода на изпитанията на ново руско гориво за атомни електроцентрали

27.05.2018

Изпитанията на новото руско ядрено REMIX-гориво в третия енергиен блок на АЕЦ „Балаково“, започнали през 2016 г., вървят по план, с планираното увеличение на количеството на изпитваното гориво, съобщи за РИА Новости. Заместник генералният директор на „Росатом») Александър Шутиков.

 

„Всичко е наред, всичко върви по планиран начин“, каза Шутиков в кулоарите на Международната научно-техническа конференция на Розеннергоатом в Москва.

 

Разработеното в Русия ремикс ядрено гориво (REMIX, regenerated mixture) се получава от неразделена смес на регенериран уран и плутоний, която се образува по време на преработване на отработено ядрено гориво (ОЯГ). Към отделената смес се добавя малко количество обогатен уран. По този начин се използва повторно не само плутоний, съдържащ се в ОЯГ, но и неизгорелият уран-235.
Според разработчиците на това гориво, такава технология при мащабна производствена употреба в бъдеще ще намали потреблението на природен уран в ядрената енергетика.

Първите три горивни касети с REMIX гориво бяха заредени през юли 2016 г. в активната зона на реактора ВВЭР-1000 на блок № 3 на АЕЦ „Балаково“ за ресурсни изпитания, котото трябва да потвърдят работоспособността на новото гориво.

Подробности на: https://ria.ru/atomtec/20180524/1521210330.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари