ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Инвестиционният модел за изграждане на нова ядрена мощност трябва да бъде представен на правителството до ноември 2018 година

27.05.2018

Препоръки за конкретен инвестиционен модел за изграждане на нова ядрена мощност в Чехия трябва да бъдат представени на правителството на страната до края на ноември тази година.
Решението на министерски съвет ще бъде взето през декември.

 

 

 

Това съобщи Томаш Хюнер, министър на промишлеността и търговията в Чехия след заседание на Постоянната комисия по ядрена енергия.

Първият вариант на документа ще бъде представен на министрите още през юни, заяви Хюнер и подчерта, че докладът ще съдържа предложения за конкретни стъпки с посочени срокове и отговорности на компетентните институции и лица.

Икономическият министър на Чехия обясни, че се обсъждат две възможности за инвестиционен модел.
Първият вариант е да се подготви строителството на новите блокове и последващото им финансиране от CEZ при сегашния вариант на структура на компанията.
А вторият модел предвижда корпоративна трансформация на CEZ и едва тогава да се пристъпи към изграждане на новата мощност.
Третият вариант, който се допускаше, бе CEZ да създаде нова компания, изцяло нейна собственост, която да се заеме с проекта за изграждане на нови ядрени блокове в Чехия. В момента този вариант не стои на дневен ред и не се обсъжда, поясни Хюнер.

През юни ще се състои първата среща между чешката страна и Европейската комисия във връзка с плановете на страната за изграждане на нова ядрена мощност.
„На тази среща ще бъдат обсъдени всички възможни модели и ще се опитаме да разберем кои от тях и по какви причини ще бъдат приемливи за ЕК“, коментира Хюнер.

Подробности на: http://atominfo.cz/2018/05/huner-investorsky-model-stavby-bloku-ma-mit-vlada-v-listopadu/

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари