ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – Физическият пуск на първи енергоблок е планиран за 2019 година

24.05.2018

Първото зареждане с ядрено гориво на Беларуската АЕЦ се планира за март 2019 г., съобщи началникът на реакторния цех на централата Александър Канюк в интервю за в-к „Република“.

 

Доставката на гориво от Русия се очаква през ноември 2018 г. и ще бъде съхранявано в зданието за съхранение на свежо гориво, докато не бъдат проведени комплексните изпитания на всички системи и готовността на персонала.
В стойността на проекта са включени първо и второ зареждане с ядрено гориво.

„В съответствие с междуправителствени споразумения по оборудването на Беларуската АЕЦ, отработеното ядрено гориво може да бъде изпратено за преработка в специализирано предприятие в Русия“, отбелязва Канюк.
По думите му, изпитанията на системите за безопасност на Беларуската АЕЦ ще се проведат през август 2018 г. А през юни 2019 година Беларуската АЕЦ ще бъде включена в енергийната система.

„Тогава централата ще заработи на 30-40% от мощността си, което е обичайна практика. Увеличението на мощността става постепенно. Като на 100% мощност ще я въведем в края на следващата година“, допълни Канюк.

За справка

Първата АЕЦ в Беларус се изгражда в град Островец по руски дизайн и е от най-новото поколение „3 плюс“. Първият енергоблок на централата ще влезе в експлоатация през 2019 г., а вторият – през 2020 година.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/05/23/86060

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари