ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Плаващият енергоблок Академик Ломоносов пристигна в Колския залив

19.05.2018

Единственият в света ядрен плаващ енергоблок (ПЕБ), академик Ломоносов, който напусна територията на Балтийския завод в Санкт Петербург на 28 април 2018 година, успешно пристигна на 17 май 2018 г. в Кололския залив.

 

В близко бъдеще ще трябва да бъдат извършени редица необходими операции за закотвяне, преди да стигне до пристана на ФГУП „Атомфлот“.

След завършването им на 19 май операцията по закотвянето на ПЕБ ще се осъществи на постоянно място в кейовата стена на кей № 5, където ще бъдат свързани бреговите енергийни системи и ще започне работа по боядисването на кораба.

В бъдеще, зареждането с ядрено гориво и физическото пускане на реактора на ПЕБ ще се извършват на същото място.

Следващата важна стъпка ще бъде преместването на заредения ПЕБ от Мурманск до Чукотка, до пристанище Певек, където ПЕБ ще се свърже с крайбрежната инфраструктура.

Енергийният блок ще се превърне в основна част от първата плаваща атомна топло електроцентрала (ПАТЕЦ) в света и ще предостави на Чукотската автономна област електрическа енергия.
По този начин ще замени технологично остарялите и излизащи от експлоатация енергоблокове на АЕЦ „Билибино“ и Чаунската ТЕЦ.

Източник: ДЕПАРТАМЕНТ ИНФОРМАЦИИ И ОБЩЕСТВЕННЫХ СВЯЗЕЙ АО КОНЦЕРН РОСЭНЕРГОАТОМ

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание