ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швейцария пусна най-голямата си система за съхранение на електроенергия

19.05.2018

Във вторник във Фолкерсвил енергийната компания EKZ (електроцентрали на кантон Цюрих) официално пусна в експлоатация най-големия акумулатор за съхранение на енергия в Швейцария. 18-мегаватовата система е предназначена за стабилизиране на електрическата мрежа в Швейцария и в Европа.

 

Системата може да съхранява до 7500 киловатчаса електроенергия. Според изчисленията, твърдят от EKZ, това ще бъде достатъчно, за да се осигури електроенергия за 18 до 20 минути на 18 500 жители на Folketsville.
На практика, новата акумулираща система трябва да осигурява балансираща мощност и по този начин да допринесе за стабилизирането на електрическата мрежа.

Според електроснабдителната компания от кантона Цюрих, балансираща енергия в Швейцария днес осигурява главно водноелектрически централи. Въпреки това, система за съхранение на енергия, както изградената във Фолкетсвил, е в състояние да изпълни тази задача много по-бързо, оптимално допълвайки на работата на водноелектрическите централи.
Освен това, от гледна точка на EKZ, акумулирането на електроенергия става все по-важно, тъй като значението на електрическата енергия, произведена от слънчеви и вятърни електроцентрали, непрекъснато нараства. По този начин EKZ вече се готви за такова енергийно бъдеще.
Освен това осигуряването на балансираща мощност води до значителни печалби.

Акумулаторните батерии на новата система за съхранение на енергия в Folketswil се доставят от LG Chem, която гарантира – 10 години срок за експлоатация.
Производител на системата е японската компания NEC.
В трите контейнера с тегло по 50 тона има 1 428 батерийни модула.
На площ от 450 квадратни метра са изтеглени 12 800 метра кабели.

Общата инвестиция в 18-мегавата система за съхранение на електроенергия е 6 милиона швейцарски франка (около 5 милиона евро).

Подробности на: https://infoglitz.com/switzerlandeng/the-electricity-by-pressing-a-button-of-the-zurich-oberland/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари