ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от „Atomexpo-2018” – Росатом подписа поредица от меморандуми за сътрудничество и разбирателство

16.05.2018

На 14 май 2018 г., още в първия ден от международното изложение „АТОМЕКСПО 2018“, започна подписването на поредица от документи, утвърждаващи сътрудничество и разбирателство между различни компании, участващи в престижния форум.

В резултат от проведените преговори, АО „Русатом автоматизирани системи за управление“ (АО „РАСУ“) и китайската компания „Сиюан Електрик“ (Sieyuan Electric CO., LTD) подписаха Меморандум за сътрудничество с цел осъществяване на съвместни проекти, обхващащи производството и реализацията на електротехническа продукция. Подписи под документа поставиха генералният директор на АО „РАСУ“ Андрей Бутко и генералният директор по международен бизнес на „Сиюан Електрик“ Чжан Чжиюн.

В същия ден регионалният център „Росатом Латинска Америка“ (структура на „Русатом – международна мрежа“) и Чилийската комисия по атомна енергия подписаха Меморандум за разбирателство по широк кръг от въпроси – от мирното използване на ядрената енергия до приложението на технологии за производство на литий. Документът беше подписан от президента на „Росатом Латинска Америка“ Иван Дибов и изпълнителния директор на Чилийската комисия по атомна енергия Патрисио Поблете.

Отрасловият комплекс „Русатом – международна мрежа“ и испанската компания IDOM Consulting, Engineering, Architecture S.A.U подписаха Меморандум за разбирателство. От руска страна подписи поставиха президентът на „Русатом – международна мрежа“ Александър Мертен, а от испанска страна – директорът по ядрено обслужване на IDOM Consulting, engineering, Architecture S.A.U Хавиер Руис Морин. Целта на документа е да разшири двустранното сътрудничество в областта на сервизното обслужване и модернизацията на атомните електроцентрали, което беше уговорено през 2016 г. с подписването на първия рамков договор между компаниите.

Генералният директор на АО „Наука и иновации“ (научното подразделение на „Росатом“) Павел Зайцев и заместник генералният директор в областта на науката на „Национален ядрен център на Република Казахстан“ Мажин Скаков подписаха меморандум за научно-техническо сътрудничество. Организациите са заинтересовани от съвместна работа за повишаване на безопасността на ядрените реактори, за създаване и подобряване на характеристиките на ядреното гориво, за провеждане на изпитания на гориво за изследователски реактори и обмен на научно-техническа информация. Меморандумът предполага съвместни изследвания в областта на радиационните материали и при технологиите за добиване на нови материали. Учените от Русия и Казахстан имат намерение заедно да решават въпроси, свързани с преработването на ядрени материали, отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци.

Източник: www.rosatom.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари