ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Запорожска АЕЦ – През май на четвърти блок ще се монтира система за предотвратяване на ранния байпас на херметичната обвивка

09.04.2018

 Изпитанията на оборудването и неговото предаване – приемане на представителите на клиента – Запорожската АЕЦ завършиха наскоро в завода-производител на компанията SKODA JS a.s. в Чехия.

На площадката на производителя на фирмата SKODA JS a.s. В Чешката република бяха проведени приемателни изпитания на: „Системи за предотвратяване на ранно байпасиране на херметичната обвивка в случай на навлизане на разтопени маси активната зона на реактора в каналите извън херметичния обем“.
Внедряването на оборудване за предотвратяване на ранно байпасиране е една от дейностите на всеобхватната програма за подобряване безопасността на енергийните блокове на украинските АЕЦ.

Оборудването е предназначено за енергоблок № 4 на Запорожската АЕЦ. Същото оборудване вече е въведено в промишлена експлоатация на първи, втори и трети блок. Подобна система ще бъде инсталирана по време на ремонта на блок 4, а до 2020 година – на пети и шести енергоблок.

Реализацията на мероприятието, озаглавено „Предотвратяване на ранното заобикаляне (байпас) на херметичната обвивка в случай на проникване на разтопени маси от активната зона (АЗ) на реактора в каналите извън херметичния обем“, се осъществява за първи път в Запорожската АЕЦ сред атомните електроцентрали в Украйна.

Както отбелязват представителите на ЗАЕЦ, в света има малък подобен опит. Такива системи са инсталирани в две електроцентрали – на АЕЦ „Темелин“ в Чешката република и АЕЦ „Козлодуй“ в България.

Според участника в приемателните изпитания, , водещия инженер в цеха топлинна автоматика и измервания (ЦТАИ) Андрей Чепурни е проверена представената техническата и експлоатационна документация, комплектовката на оборудването, маркировката, геометричните размери и масата.
В края на април ново оборудване ще бъде доставено в АЕЦ, а в средата на май ще започне монтажът на системата за предотвратяване на ранното байпасиране на херметичната обвивка.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-170345?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-+Лента+новостей%29

Горещо ви препоръчвам да прочетете за българския принос при решаването на проблема на: http://atominfo.bg/?p=23501

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19