ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – предотвратяване на ранния байпас на херметичната обвивка – обзор

20.03.2014

 

Поводът

На 14 март в Луковит беше проведен семинар за водещи журналисти от националните медии, организиран от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

На него бяха представени две основни презентации: “Ново поколение реактори” и “Използване на ускорители на елементарни частици в медицината”.

Освен тях с журналистите бяха обсъдени мерките за подобряване на безопасността на атомните електроцентрали и в частност на АЕЦ “Козлодуй” в светлината на аварията на Фукушима и резултатите от стрес-тестовете в Европейския съюз и Украйна.

 

Какво разбраха някои журналисти

След като имаха пълната възможност да обсъдят детайлно всички недостатъчно изяснени теми (разбирам ги, те не са ядрени специалисти) във водещите СМИ се появиха гръмки заглавия като: Родно ноу-хау модернизира реактори-http://www.standartnews.com/biznes-energetika/rodno_nouhau_modernizira_reaktori-229871.html.

Още по-шокиращо започва първото изречение: “Българско изобретение прави по-сигурни ядрените реактори тип ВВЕР, каквито работят в блокове V и VI на АЕЦ „Козлодуй“, стана ясно на семинар на Агенцията за ядрено регулиране.

И за капак на всичко: Но в V и VI блок вече е реализирана мярка в тази посока. Под реакторите са инсталирани титаниеви тапи, които са изключително устойчиви на много високи температури. Ако при авария изтича стопено ядрено гориво, то ще остане под реактора и няма да излезе извън блока.

 

Реакцията на AtomInfo.Bg

Шокиран от тази статия се обърнах с молба към отделите за Връзка с обществеността на АЯР и АЕЦ “Козлодуй” с молба за повече информация по цитираната публикация.

 

Реакцията на запитаните

       Госпожа Кръстева, завеждащ “Връзки с обществеността” на АЯР любезно ми се извини, че поради извънредна заетост на отговорните ръководители отговор мога да очаквам през април, но сподели, че журналистът явно се е объркал. В знак на добра воля ми предостави двете презентации, за които писах в началото. Сърдечно и благодаря.

       На 19 март получих и от АЕЦ “Козлодуй” отговор на запитването. Радвам се на експедитивната реакция и се надявам на успешно, добронамерено информационно сътрудничество. С благодарност към г-н Лъжов, началник отдел “Връзки с обществеността” ви представям отговорът на централата:

Уважаеми господин Христов,

В отговор на Ваше запитване Ви предоставяме следната информация.

Осигуряването на висока безопасност при експлоатацията на ядрените мощности в АЕЦ “Козлодуй” е безусловен приоритет във всички аспекти на дейността на атомната централа. В изпълнение на този приоритет е разработен и проектът за Инсталиране на технологични тапи от устойчив на висока температура материал за предотвратяване на ранния байпас на херметичната обвивка в случай на тежка авария  на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Проектът успешно е реализиран на шести енергоблок през 2013 г., а на пети блок предстои да бъде изпълнен по време на предвидения планов годишен ремонт през 2014 г.

Трябва да се подчертае, че инсталираното оборудване не се нуждае от източници на захранване с енергия или работна среда и може да бъде класифицирано като пасивна локализираща система. Прилагането на тази мярка представлява сериозен напредък за ограничаване на възможностите за евентуално нарушаване на херметичната обвивка на реактора. За пълното разрешаване на този въпрос в световен мащаб работят редица водещи компании и научни организации, а общите усилия за повишаване на безопасността в ядрената енергетика са гаранция за надеждно и ефективно развитие на отрасъла.

 

Международният ВВЭР опит

Той беше обобщен в статията на AtomInfo.Ru още в края на миналата година: АЭС Украины после Фукусимы – операторы и регуляторы-http://atominfo.ru/newsc/l0882.htm в раздела “Предотвращение раннего байпасирования ГО”. Ще ви преведа само посочения раздел.

Предотвратяване на ранното байпасиране на херметичния обем (ХО)

Задачата по това мероприятие е да предотврати изтичането извън херметичния обем на разтопени маси през каналите на йонизационните камери (ИК) датчиците на АКНП.

За решаване на тази задача украинските енергетици са направили консултации с технически и проектни организации, включително с ОКБ „Гидропресс“ и института Ржеж (Чешка Република).

Предложено е отраслово техническо решение (ОТР), което предвижда поставяне в каналите на йонизационните камери на АКНП тапи от трудно-топими материали, а също така организиране на преднамерен изход за стопилката през вратата на подреакторното помещение с понататъшното и разстилане в рамките на помещенията ГА302, ГА310 и осигуряване на въздушно топло-отвеждане.

Относно монтирането на трудно-топимите тапи има референтно решение на чешката АЕЦ “Темелин”. В Украйна първите тапи ще бъдат поставени на първи блок на Запорожската АЕЦ през 2014 година.

На първи блок на ЮУАЕЦ предвид особеното разположение на каналите за йонизационните камери няма възможност за проникване на стопилката в тях.

По тази причина на основание на направените разчети е препоръчано по време на ППР-2013 да се затвори един от технологичните отвори между помещенията А-204 и А-201 с бетон.

Трябва да се предвиди по време на експлоатацията възможност за автоматичното отваряне на вратата на подреакторното помещение от свръх-налягането, възникващо при разрушаване на корпуса на реактора.

Това ще обезпечи свободен изход за кориума, който да се разстеле по пода на херметичния обем с последващо охлаждане.

 

Равносметката

Даже и при незадълбочен поглед на ситуацията става ясно, че:

       Във внедреното техническо решение (ТР) на шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” няма Родно ноу-хау модернизира реактори”.

       Още по-малко внедреното техническо решение е Българско изобретение. Възмутен съм, как журналист от медия, която претендира да бъде уважавана, хвърля в общественото пространство думи, които няма как да са били казани от организаторите на семинара.

       Оказва се, че ТР е внедрено засега само на шести енергоблок.

 

Въпроси, на които наличната информация не дава отговор

       По какво се различава козлодуйското ТР от референтната разработка внедрена на АЕЦ “Темелин”?

       Как точно и къде са поставени въпросните титанови (титаниеви) тапи?

       Как се запазва херметичността след като под действието на кориума кабелите на йонизационните камери веднага ще се стопят (изпарят)?

       Как са херметизирани каналите на ИК в пром-диапазона, които технологично трябва да могат да се придвижват във височина по време на експлоатацията на енергоблока?

       Правени ли са някакви изпитания след внедряването на техническото решение?

 

Вместо заключение

Провеждането на семинари за журналистите е похвално дело. То у нас е все още пионерско. В България, профилните (специализираните) журналисти в областта на ядрената енергетика, според мен, се броят на пръстите на едната ми ръка.

Затова считам, че времето на такива срещи трябва да се използва пълноценно и те да завършват с кратък тест за самооценка. Тогава на тези, които са недоразбрали, трябва да им светне червената лампичка и да питат. В това няма нищо срамно, аз също много често питам знаещите и можещите.

Искам да изкажа благодарност към българските и чуждестранни читатели и сродни души, които с професионалното си мнение и авторитет ме подтикнаха да подготвя тази статия.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19