ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – До средата на годината се очаква решение за финансиране изграждането на нови енергоблокове

02.04.2018

Очаква се чешкото правителство да достигне до решение за най-добрите начини за финансиране на нови ядрени проекти в страната до средата на годината.
Това стана ясно, след като Постоянният комитет към чешкото министерство на промишлеността и търговията постигна съгласие за финализиране на препоръките си към правителството.

 

Постоянният комитет по ядрена енергия се събра, за да обмисли модели за инвестиране и финансиране на изграждането на нови ядрени енергоблокове.

Министър Томаш Хюнер заяви, че Чехия, в която половината от електроенергията се произвежда от шест енергоблока в 2 АЕЦ, „определено“ има нужда от нов, който да замени поне част от мощностите в по-старата от централите – АЕЦ „Дуковани“.
Той добави, че комитетът е разгледал три детайлни възможни модели за инвестиране, както и възможността за финансиране на такъв проект.

Чешката енергийна политика, одобрена от правителството през юни 2015 г., предвижда един нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“ и възможност за още три в АЕЦ „Дуковани“ и АЕЦ „Темелин“. Тогава кабинетът препоръча на ČEZ, която притежава и експлоатира централите, да създаде дъщерна компания, която да изготви плановете за изграждане и да проучи възможността за финансиране на новите блокове.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/NN-Czech-new-build-financing-decision-by-mid-year-2703187.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари