ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – До средата на годината се очаква решение за финансиране изграждането на нови енергоблокове

02.04.2018

Очаква се чешкото правителство да достигне до решение за най-добрите начини за финансиране на нови ядрени проекти в страната до средата на годината.
Това стана ясно, след като Постоянният комитет към чешкото министерство на промишлеността и търговията постигна съгласие за финализиране на препоръките си към правителството.

 

Постоянният комитет по ядрена енергия се събра, за да обмисли модели за инвестиране и финансиране на изграждането на нови ядрени енергоблокове.

Министър Томаш Хюнер заяви, че Чехия, в която половината от електроенергията се произвежда от шест енергоблока в 2 АЕЦ, „определено“ има нужда от нов, който да замени поне част от мощностите в по-старата от централите – АЕЦ „Дуковани“.
Той добави, че комитетът е разгледал три детайлни възможни модели за инвестиране, както и възможността за финансиране на такъв проект.

Чешката енергийна политика, одобрена от правителството през юни 2015 г., предвижда един нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“ и възможност за още три в АЕЦ „Дуковани“ и АЕЦ „Темелин“. Тогава кабинетът препоръча на ČEZ, която притежава и експлоатира централите, да създаде дъщерна компания, която да изготви плановете за изграждане и да проучи възможността за финансиране на новите блокове.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/NN-Czech-new-build-financing-decision-by-mid-year-2703187.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари