ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярска АЕЦ – Четвърти енергоблок с БН-800 излезе на номинална мощност

15.03.2018

На 13 март 2018 г. Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ с реактор БН-800 бе изведен на номинална мощност.

 

Той възобнови работата си след завършване на планово презареждане с гориво, техническо обслужване и профилактичен ремонт на оборудването.

По време на тези дейности бе изпълнен голям обем работа в рамките на усвояването на опита от експлоатацията на иновационните устройства и системи, които се използват в този уникален енергоблок.

В момента в Трети енергоблок на централата с реактор БН-600 продължават плановите дейности по презареждане с гориво.

За справка

Белоярската АЕЦ носеща името на „И.Курчатов“, е клон на „Концерн Розеннергоатом“ АД (включен в най-голямото подразделение на „Росатом“ – Електроенергийното). Тя е пусната в експлоатация през април 1964 година. Първите и блокове с реактори на топлинни неутрони AMB-100 и AMB-200 бяха окончателно спрени поради изразходването на ресурса им.

В експлоатация са енергоблоковете с реактори на бързи неутрони БН-600 (от 1980 г.) и BН-800 (от 2015 г.).
Това са най-големите енергоблокове в света с реактори на бързи неутрони. От гледна точка на надеждността и безопасността те са сред най-добрите ядрени реактори в света.

В изпълнение на мероприятията се извърши огромно количество работа в рамките на овладяването на опита от работа с иновативните устройства и системи, използвани на уникалния енергиен блок.

Източник: www.rosatom.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари