ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Доставките на ядрено гориво са в риск без решение на Евратом, твърди EDF

23.02.2018

Според изявление на френската EDF Великобритания няма нормативните документи, които са необходими за осигуряване на ядрено гориво за своите АЕЦ след излизането на страната от ЕС.

 

Великобритания няма много време, за да компенсира липсата на жизненоважни аспекти от договора за Евратом до излизането на страната от ЕС през март 2019 година.
Това заяви на конференция в Лондон директорът на EDF по корпоративната политика и регулиране Анджела Хепуърт.

Членството в Евратом помогна на Великобритания да стане водещ производител на ядрено гориво и ключов участник в ядрени изследователски проекти на ЕС.
Според Хепуърт, след излизането от Евратом, правителството на Обединеното кралство трябва да води преговори за нови договори с трети страни, имайки предвид, че всеки от тях трябва да премине отделен процес на ратификация. Тя отбеляза, че ще бъде много трудно да се сключат всички тези споразумения до март 2019 година.

Ако ключовите преимущества на договора за Евратом не се запазят, „ние няма да можем да превозваме ядрено гориво или друга ядрена продукция в и от страната“, заяви Хепуърт.
Ако EDF загуби достъп до компонентите за обслужването на АЕЦ, компанията ще трябва да прекрати дейностите си, докато не ги получи.

Положенията, еквивалентни на тези в договора за Евратом, са важни за реализирането на проекта за АЕЦ „Hinkley Point C“, каза Хепуърт.

Подробности на: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-19/u-k-nuclear-fuel-supply-at-risk-without-euratom-fix-edf-says

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари