ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Ленинградската АЕЦ-2 завърши програмата за физпуск на блок № 1

18.02.2018

Предвидените за този етап изпитания, проведени при ниво на мощност по-малко от 1% (минималното контролируемо ниво), са изцяло изпълнени.

 

Началникът на отдела за ядрена безопасност и надеждност на строящата се Ленинградска АЕЦ Андрей Колчев заяви, че получените стойности на неутронно-физичните характеристики на активната зона на реактора съответстват на изчислените стойности.
Не бяха разкрити отклонения от програмите и методиките в процеса на извършване на изпитанията, както и забележки за работата на системите и оборудването по време на етапа на физипска.
Защитите и блокировките, предвидени по проекта, функционират правилно по съответния алгоритъм.

В съответствие с изискванията на нормативните актове и административните документи на АД «Концерн Росэнергоатом» е създадена и функционира система за мониторинг и контрол на ядрената, радиационната, противопожарна и промишлената безопасност.
„След извършените изпитания окончателното състояние на енергоблок № 1 на ЛАЕЦ-2 отговаря на изискванията на технологичния регламент за състояние „горещ реактор „, добави А.Количев.

На свой ред главният инженер на строящата се ЛАЕЦ, Александър Беляев, обобщавайки резултатите от свършената работа, заяви:
„Изпитанията преминаха успешно. Потвърдихме, че първото зареждане с гориво на реактора бе извършено правилно. Безопасната му експлоатация е гарантирана. Мисля, че резултатите от изпитанията не пречат на преминаването към следващия етап – енергийният пуск. “

Понастоящем са подготвени документите за предаване в Ростехнадзор за получаване разрешение за стартиране на етапа „Енергиен пуск“.
По време на този етап мощността на реакторната установка  ще се увеличи постепенно до стойностите, необходими за завъртане (толчок) на турбогенератора и включването на енергоблока в мрежата.
Енергийният пуск  на енергоблок № 1 на Ленинградската АЕЦ-2 и началото на опитно-промишлената експлоатация са планирани за пролетта на тази година, в съответствие с директивния график.

Източник: http://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/news/26252/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари