ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Запорожската АЕЦ модернизира електротехническото оборудване на втори енергоблок

16.02.2018

 По време на плановия среден ремонт на блок № 2 на Запорожската АЕЦ се осъществява мащабна модернизация на електротехническото оборудване.
В момента извършва замяна на комплектната трансформаторна подстанция за собствени нужди (КТПСН) на системата за безопасност.

„Замяната на КТПСН е сложна и трудоемка задача, изисква персоналът да бъде съсредоточен и внимателен, тъй като тя влияе върху надеждната експлоатация на енергоблока“, казва Юрий Куликов, ръководител на участъка за ремонт на електротехническо оборудване. „Основната функция на оборудването КТПСН е да осигури на потребителите захранване за собствените им нужди“.

Трудността при смяна на оборудването е при транспортирането на устройството. Оборудването е обемисто и тежко. Задачата на работниците в обекта е да демонтират стария комплекс и да инсталират нов в това място, така че да не се повреди новата система по време на транспортиране и монтаж.
За тази операция обектът беше внимателно подготвен – предварително бяха направени необходимите транспортни платформи, бяха направени специални траверси за повдигане на ново оборудване до желаната кота.

Оформлението на шкафовете КТПСН направено на съвременна база. Това дава  редица значителни предимства – има по-широки функции за събиране на информация и анализиране на процесите, които настъпват, което прави възможно (в случай на дефект) бързо да се определи местоположението на неизправността в работата на устройството.

Използва модерни комутационни устройства. Силовите трансформатори са допълнително оборудвани с термично управление, което позволява контрол на температурата на тоководещите части. В случай на увеличаване на някои параметри, сигналът за оповестяване ще се активира и оперативният персонал ще може да предприеме необходимите мерки за намаляване на температурата.

Модернизацията ще позволи да се намали времето за плановите ремонти, оперативните превключвания, подготовка на работните места, а също така ще направи възможно извършването на пълен анализ на работата на устройствата в различните режими на работа на електроснабдителната система.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-168384?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари