ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Русия се подготвя производството на модерния радиофармацевтичен препарат – Лутеций-177

30.01.2018

Ако помощта за онкологичните пациенти в ранен стадий е нещо рутинно, то лечението на късно диагностицираните заболявания е трудоемка и трудноизпълнима дейност.
Лутецият (Lu177) е уникален елемент, способен да промени съвременната онкология. Вече са създадени десетки препарати на основата на изотопа Лутеций-177.

 

В Института за реакторни материали (ИРМ) беше открит отдел, в който се създават прекурсори на тази база.

Прекурсор е първично, изходно, вещество на базата на което в даден технологичен процес се получават други вещества, които на свой ред могат да бъдат изходни за други процеси или крайни продукти.

Производството започва в обикновена лаборатория, там изходният материал не е радиоактивен.
Прахът се смесва със специален разтвор, изпарява се и се получава материал, който след това се поставя в активната зона на реактора.

След облъчване с неутрони, природният химичен елемент Лутеций става изотоп на метала с атомно число 177 (Lu177). Неговото бета-лъчение не е толкова силно, че да проникне надълбоко и да увреди здравите тъкани в човешкия организъм.
Но е достатъчно, за да се диагностицират и лекуват онкологични заболявания.

До скоро този препарат се произвеждаше извън Русия на основата на руски суровини, но „Росатом“ реши, че компанията сама може да произвежда прекурсорите и започна производство в Русия.

Вижте подробности във видеото: https://www.vesti.ru/videos/show/vid/743505/cid/2081/#/video/https%3A%2F%2Fplayer.vgtrk.com%2Fiframe%2Fvideo%2Fid%2F1755077%2Fstart_zoom%2Ftrue%2FshowZoomBtn%2Ffalse%2Fsid%2Fvesti%2FisPlay%2Ftrue%2F%3Facc_video_id%3D743505

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари