ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – Стоителството на нов блок с EPR в страната не е приоритет за EDF

28.01.2018

EDF вече няколко години работи над усъвършенстването на конструкцията на реактор EPR, но неговото строителство във Франция не е приоритет. Това заяви министърът на екологията Никола Юло. „В момента това не само не е приоритет, но не влиза в нашите планове“, каза Юло.

Миналата седмица генералният директор на EDF Жан-Бернар Леви заяви в интервю за Figaro, че подобреният модел на реактор EPR първоначално трябва да бъде построен и въведен в експлоатация във Франция преди да бъде предложен за износ.

Разработването на новия модел на реактора има важно значение за френската ядрена промишленост, която се сблъсква с конкуренция от страна на възобновяемите източници на енергия по целия свят. Новият EPR трябва да е по-евтин от предишния вариант, който се използва в строителството на 6 енергоблока на АЕЦ в Китай, Финландия, Франция и Великобритания.
EDF планира новият модел реактор да замени част от 58-те реактора на френските АЕЦ, независимо от намерението на правителството да пристъпи към намаляване на ядрените мощности, съгласно закона за енергиен преход.

Източник: http://www.lefigaro.fr

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари