ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС ще плати новия енергиен мост между Испания и Франция

27.01.2018

Европейският съюз трябва да предостави 578 милиона евро за изграждане на преносна мрежа за прехвърляне на излишната електроенергия от Испания във Франция, каза източник от Европейския съюз.

 

 

Безвъзмездната помощ ще бъде най-големият грант в ЕС, предназначен за енергийната инфраструктура.
Изграждането на 370-километровият френско-испански подводен силов кабел през Бискайския залив на запад от планинската верига Пиренеи почти ще удвои сегашнта мощност на енергийния обмен до 5000 MW.

Европейската комисия иска този електропровод да улесни развитието на възобновяемите енергийни източници в двете страни, да намали зависимостта на континента от руския газ и да помогне за постигането начертаните цели в областта на климата.

„Само един напълно взаимосвързан енергиен пазар ще подобри сигурността на доставките в Европа, ще спре зависимостта от отделните доставчици и ще предостави на потребителите по-голям избор“, каза комисарят по климата Мигел Ариас Канете пред Ройтерс.

Той каза, че проектът ще помогне „да спре изолацията на Иберийския полуостров“, защото испанските ръководители на енергийни компании се оплакват от нежеланието на Франция да увеличи трансграничните връзки.

Инвестициите са част от сумата от 873 милиона евро, които страните от ЕС се съгласиха да инвестират в 17 енергийни инфраструктурни проекта, с цел единството на енергийния съюз, в който газът и електроенергията ще се движат по-свободно и ще бъдат по-евтини.

Подробности на: http://www.vestifinance.ru/articles/96790

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари