ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Прокопан е първият кладенец за канадското геоложко хранилище за РАО и ОЯГ

26.01.2018

 

Канадската организация за управление на ядрените отпадъци (NWMO) завърши сондирането на първия кладенец с дълбочина около един километър близо до село Ignace.
Това е един от петте обекта, които кандидатстват за разполагане на геоложкото хранилище за радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво.

 

Пробиването започна на 6 ноември 2017 г. в скалата, известна като Revell Batholith, на около 35 км западно от Игнас (Онтарио). Сондажът беше пробит с помощта на специализирана инсталация с диамантено покритие. За приключването на сондажа на първия кладенец обяви на 16 януари NWMO.

Както по-рано бе съобщено от пресслужбата на NWMO, се очаква, че дълбочинният геоложки пункт за погребване на РАО ще бъде разположен на дълбочина около 500 метра под повърхността на земята. Предвижда се последователно пробиване на три кладенеца.

Понастоящем се извършва работа по анализиране на геоложките проби, извлечени по време на процеса на пробиване. Инженерният персонал, заедно със специалисти в областта на геологията и опазването на околната среда, ще продължи през тази година дейностите по проучване на кладенците  и интерпретиране на получените резултати, които ще бъдат представени  за експертна оценка.

След приключването на тези дейности, NWMO ще публикува резултатите за обществено обсъждане.

Още много подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/01/22/82577

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари