ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай е съгласен New Areva да му построи завод за преработка на ОЯГ на стойност 10 милиарда евро

12.01.2018

Франция не е от вчера в ядрения бизнес на Китай.
Това се основава на близките отношения между
EDF, водещата френска енергийна компания и CNNC.

 

Френската холдингова компания притежава 30% от реактора EPR-1600 на АЕЦ Тайшан (на снимката), който ще бъде пуснат тази година в югоизточен Китай.

След повече от 10 години преговори френската компания New Areva подписа Меморандум за разбирателство с китайската CNNC за построяването в Китай на завод за преработка на ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво на стойност 10 милиарда евро.
Сделката се смята за изключително важна за бъдещето на френската компания, а документите се подписаха в Пекин в присъствието на президента на Франция Емануел Макрон и китайския му колега Си Дзинпин.

Заводът ще бъде построен в Китай и ще следва основния дизайн на френския завод за преработка на отработено ядрено гориво La Hague в Нормандия.

Сделката е важна за New Areva, тъй като Япония, Германия и САЩ са практически извън ядрения бизнес, а Франция обмисля увеличаване на дела на възобновяемите източници на енергия и при това положение Китай изглежда иска да стане център на световната ядрена индустрия.

Тя също така позволява на френската компания да се възползва максимално от своя опит в ядреното гориво. Китай планира да избегне недостига на уран в бъдеще, като се превърне в една от малкото страни в света, като създаде индустрия „затворен горивен цикъл“, в която отпадъците от ОЯГ се преработват в ново гориво

Подробности на: http://ru.globalconstructionreview.com/sectors/france-china-agree-10bn-nuclear-reprocessing-plant/#googtrans(en|ru)

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари