ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Ленинградската АЕЦ-2 събраха реактора на иновационния енергоблок №1

11.01.2018

 В Ленинградската АЕЦ-2 ( филиал на  на концерна «Росэнергоатом, част от енергийния дивизион на „Росатом“) бяха завършени дейностите по събирането на реактора на иновационния енергоблок № 1 с реактора ВВЭР-1200 от най-новото поколение „3+“.

Какво е свършено?

Последните конструктивни елементи на реактора са монтирани на щатните им места, включително такива големогабаритни като блока защитни тръби (БЗТ), горния блок и металните конструкции на блок за електрически разделки.
Завършен е монтажа на всички необходими датчици на системата за вътрешно реакторен контрол (СВРК), топлоизолацията на реакторната установка (РУ) е напълно завършена.
Сега специалистите подготвят реактора за финалния стадий на физическия пуск – извеждане до минимално контролируемо ниво на мощност (МКУ) – до 1%, когато ще започне управляваната верижна реакция.

Какво предстои?

„Реакторът е напълно сглобен (събран), уплътнен (херметично затворен – б.р.) и готов за хидравлични изпитания на първи и втори контур, по време на които отново ще проверим оборудването на реакторната установка (инсталация) и окончателно ще потвърдим плътността му.
След това ще може да се пристъпи към извеждане на реактора на минимално контролирано ниво на мощност (МКУ)“, заяви главният инженер на Ленинградската АЕЦ Александър Беляев.

Той също така обясни, че този подетап предвижда извършването на цяла поредица от физически експерименти и изследвания. Те ще направят възможно да се уточнят разчетените неутронно-физични характеристики за първото зареждане с гориво на ядрен реактор, както и ще докажат надеждността на функционирането на защитите, блокировките и цялата система за ядрено-физичен контрол и ядрена безопасност на реакторната установка.

Извеждането на енергоблок №1 на Ленинградската АЕЦ-2 на МКУ се планира за януари 2018 година.

За справка

Ленинградската АЕЦ – филиал на АО «Концерн Росэнергоатом» е разположена в град Сосновый Бор на 40 км западно от Санкт Петербург на брега на Финския залив.
ЛАЕЦ е първата в страната централа с реактори РБМК-1000 (канални уран-графитни ядрени реактори на топлинни неутрони). В АЕЦ се експлоатират четири енергоблока с електрическа мощност по 1000 MW.
Също така в процес на изграждане са заменящи мощности на действащата атомна електроцентрала: два енергоблока тип
ВВЭР-1200.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-167029?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари