ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран е готов да преразгледа сътрудничеството си с МААЕ, ако САЩ се оттеглят от ядреното споразумение

10.01.2018

Съединените щати поеха определени задължения, като подписаха през 2015 година общ план за действие по ядрената програма на Техеран, припомни ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи.
Плановете за промяна на сделката на 6 януари 2017 година, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън.

 

От МААЕ нееднократно отбелязваха, че Иран спазва ядреното споразумение

Техеран може да преразгледа сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако САЩ оттеглят ядрено споразумение с Иран.
Това бе обявено на 8 януари от ръководителя на Иранската организация за атомна енергия и вицепрезидентът на страната Али Акар Салехи. съобщи Reuters.

Той припомни, че САЩ поеха определени задължения, като подписаха общ план за действия по ядрената програма на Иран.

Представителят на иранското външно министерство Бахрам Кашими добави, че страната е готова за всяко решение на Вашингтон относно сделката.

Хронология на събитията

На 20 юли 2015 г. Съветът за сигурност на ООН одобри споразумение, насочено към ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на отмяната на санкциите. Иран гарантира, че ще изостави идеята за създаване на ядрени оръжия.
След 10 години, ако Иран изпълни условията на ядреното споразумение, всички ограничения и условия, съдържащи се в резолюцията на ООН, ще бъдат прекратени.

През януари 2016 г. генералният директор на МААЕ Юкия Амано заяви, че Иран спазва договореностите по споразумението за ограничаване на ядрената си програма

През май 2017 г. американският президент Доналд Тръмп заяви, че Иран е отговорен за нестабилността в Близкия изток.
Според него Техеран финансира доставките на оръжие и обучението на военизирани отряди, които „носят разрушения и хаос“.

През юли заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Араки отбеляза, че Тръмп се опитва да изтегли САЩ от ядрената сделка, като прехвърли цялата отговорност за прекъсването й върху Иран..

На 5 януари 2018 г. вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс нарече ядреното споразумение с Иран неизгодно.
„Споразумението, подписано за 10 години, на практика гарантира, че след 10 години, те пристъпват към създаване на ядрени оръжия. Така че ние искаме да влезем в дългосрочен договор с условието, че ако в даден момент, Иран ще се опита да разработи ядрено оръжие и балистична ракета за неговата доставка , тогава целият пакет от санкции ще бъде приложен незабавно“, обясни той.

На 6 януари държавният секретар Рекс Тилърсън отбеляза, че е възможно САЩ скоро да направят промени в законодателството относно ядрената сделка с Иран

Източник: http://gordonua.com/news/worldnews/iran-gotov-peresmotret-sotrudnichestvo-s-magate-esli-ssha-vyydut-iz-yadernogo-soglasheniya-225971.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари