ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В «ТВЭЛ» е разработена нова технология за сглобяване на горивните касети без използване на лаково покритие

09.01.2018

В Новосибирския завод за химически концентрати (част от горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ) за пръв път събраха имитатор на топлоотделяща сборка без използването на лаково покритие.

 

 

Водоразтворимата смазка, която дава възможност да не се използва лак при събиране на ТВС, бе разработена от специалистите от завода и от предприятието „Научни изследвания и химически продукти“.

Традиционната технология предвижда използването на лаково покритие на топлоотделящите елементи (твеловете) за изключване на механичното им повреждане при поставянето им в структурата на топлотделящата сборка.
Но процесът на нанасяне на лак върху твеловете и последващото сушене и отмиване от лаковото покритие е трудоемък и скъп.

Проведените опити на технологията на имитатор на ТВС, изработен с използване на водоразтворима смазка са показали, че изделието съответства на изискванията на конструкторската документация.

Подробности на: http://www.tvel.ru/wps/wcm/connect/tvel/tvelsite/presscentre/news/41f5968043de82198519f7877c5f36d8

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари